Vila-rodona deixarà d’abocar les seves aigües residuals al riu Gaià

La nova instal·lació podrà donar servei a uns 2.500 habitants, el doble del cens actual. Paral·lelament, es posarà un col·lector per connectar la xarxa actual amb la nova estació. I les obres s’aprofitaran també per pavimentar el carrer

03 enero 2021 19:00 | Actualizado a 04 enero 2021 06:50
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Un dels projectes que des que va entrar d’alcalde Ramon M. Bricollé tenia com a prioritat és la construcció d’una estació depuradora d’aigües residuals (EDAR), les quals fins ara s’aboquen directament al riu Gaià, amb els conseqüents problemes de contaminació que això comporta. Una vella aspiració que espera que sigui una realitat aquesta legislatura. Junt amb aquesta obra se’n materialitzaran tres més, pràcticament de forma paral·lela ja que estar interconnectades.

Bricollé comenta al Diari que des de l’any 2016 es ve parlant amb l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) d’aquesta infraestructura, «és un projecte ambiciós», assenyala. Actualment s’està redactant el conveni amb l’ACA, a la vegada que s’està finalitzant la redacció del projecte.

La nova estació estarà al marge dret del riu (a la part contrària del poble), en uns terrenys que l’ACA haurà d’expropiar i cap on s’hauran de bombejar les aigües residuals. La depuradora podrà donar servei fins a 2.500 habitants, el doble que el cens actual del poble, que és de 1.300 veïns. Amb l’aigua que surti s’espera fer un aprofitament terciari, que pugui servir per regar horts i també per omplir les botes de sulfatar per als pagesos.

Nou col·lector

Paral·lelament a aquesta obra s’haurà de construir un col·lector per portar les aigües residuals des del darrer pou cap a la nova estació. Aquesta renovació de la xarxa de clavegueram afectarà la plaça de Catalunya i el carrer de la Font, on s’instal·larà una canonada més grossa. El pressupost d’aquesta obra és d’uns 140.000 euros, dels quals la Diputació n’aportarà 125.000 a través del Pla d’Actuació Municipal (PAM).

Aprofitant que el carrer de la Font estarà en obres, es tirarà endavant el projecte de pavimentació, renovació de la xarxa d’aigua i canalització per a futurs serveis. Amb un pressupost de 169.000 euros, l’Ajuntament en rebrà 152.000 procedents del Pla Únic d’Obres i Serveis (Puois) de la Generalitat. L’alcalde recorda que aquest carrer no és principal «però sí una via d’entrada i sortida del poble». Afegeix que es deixarà una canonada per on passar serveis com la fibra òptica, l’electricitat i fins i tot l’enllumenat públic. «És un carrer que es va pavimentar fa molt anys amb formigó i ara passarà a ser d’asfalt». Per la seva part, es renovaran les voreres, que tindran la mateixa amplada però amb una rajola nova.

La carretera canvia

A principis del proper any està previst que la Diputació rehabiliti la travessa de Vila-rodona de la carretera TP-2003, que va de la TP-2002 fins al carrer mossèn Galofré, on comença la TV-2443. Les obres evitaran que aquesta via travessi pel mig del nucli urbà. Per això, es treu del carrer Mossèn Galofré i passarà pel carrer Pau Robert i Rabadà, per connectar directament amb la TV-2443, a la zona del passeig de les Alzines.

El projecte contempla l’ampliació d’un 80% del pont sobre el riu Gaià amb l’ampliació de vorals i també la millora de la seguretat viària a la zona de la Cooperativa Agrícola –també tindrà voreres–. «Era una demanda municipal», recorda l’alcalde, perquè és una zona per on els pares de l’altre costat de riu han de passar per anar a deixar els nens a l’escola o dels alumnes d’institut que han d’anar a buscar l’autobús.

Comentarios
Multimedia Diari