Vilanova de Prades acollirà el primer concurs de gossos tofonaires

Es farà dissabte vinent, 14 de gener, a les 12.30 h, a la zona de l'ermita de Sant Antoni, en uns recintes habilitats d'uns 20 metres quadrats en els quals s'amagaran les tòfones

19 mayo 2017 16:49 | Actualizado a 19 mayo 2017 16:49
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Si la tòfona és un producte preuat, els gossos capaços de trobar-ne potser encara ho són més. I és que sense el seu olfacte no podríem gaudir del gust tan característic d’aquest fong.

Per tal de posar en valor les habilitats necessàries per trobar trufes, ja fa uns anys que es realitzen concursos de gossos tofonaires i, enguany, se’n suma un tercer, el de Vilanova de Prades, el primer que es realitzarà a la demarcació de Tarragona i organitzat per l’empresa Tòfona de la Conca, el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya i l’Associació de Productors de Tòfona de Catalunya.

La competició es farà el proper dissabte, 14 de gener, a les 12.30 h, a l’ermita de Sant Antoni, ubicada just a l’entrada del poble venint des de Vimbodí i Poblet. En total hi participaran 14 gossos vinguts d’arreu de Catalunya i també d’Osca.

4 minuts per localitzar trufes

Segons explica un dels organitzadors, Dídac Espasa, de l’empresa Tòfona de la Conca, el concurs es realitzarà en uns recintes d’aproximadament 20 metres quadrats en els quals s’amagaran quatre tòfones. A continuació, els gossos participants tindran quatre minuts per trobar-les totes.

Més enllà de cronometrar el temps de la recerca, el jurat també avaluarà les habilitats i la forma de treballar de cada gos. Així, es valorarà que el participant porti les trufes al seu amo, mentre que si del contrari se la menja, serà desqualificat. Si l’esdeveniment té èxit, tindrà continuïtat en els propers anys.

2a Jornada de la Tòfona

La primera edició del Concurs de Gossos Tofonaires s’emmarca en les segones Jornades de la Tòfona Negra, que es realitzaran al Casal de Vilanova de Prades amb la presència de diversos productors d’aquest fong, tècnics experts en el seu conreu, tot donant continuïtat a la primera edició feta l’any passat al Monestir de Poblet.

La jornada comptarà amb un maridatge de vins de Vega Aixalà i degustació de tòfona negra, a l’esplanada del costat de l’ermita de Sant Antoni, mentre que a les 14.30 h es farà un dinar temàtic amb menú degustació al restaurant Els Ceps a càrrec de la xef Mercè Prado. Per participar-hi, cal fer reserva prèvia.

Els actes, però, s’iniciaran a les deu del matí amb dues ponències al Casal: ‘Gestió de la competència herbàcia i ús de protectors i reg de la tubericultura’, a càrrec de Daniel Oliach, del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya; i ‘Noves tendències en el sector de la tubericultura moderna’, impartida pel director tècnic d’Inotruf, Juan M. Estrada.

Tant el concurs com les jornades tècniques pretenen convertir-se en una cita de referència a Catalunya per tal de posar en valor aquest producte tan valorat culinàriament: la tòfona.

Comentarios
Multimedia Diari