Vilaverd treballa per conservar l’antiga guixera

La Guixera el Tòful és l’única de principis del segle XX que encara conserva l’espai i la maquinària de tot Catalunya

13 febrero 2019 11:27 | Actualizado a 13 febrero 2019 11:30
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Vilaverd (Conca de Barberà) té l’única guixera de principis del segle XX que encara conserva l’espai i la seva maquinària de tot Catalunya, i data del 1917. 

Fa uns dies es va esfondrar una part de l’estructura de l’elevador (la caixa de fusta i maons amb una roda metàl·lica que sobresortia de la teulada) de la Guixera el Tòfol.

La resta de l’elevador està sencer, però tal com informa l’Associació Cultural de Vilaverd Toquem l’Arpa, la teulada presenta risc d’enfonsar-se en diversos punts. 

Des de l’associació denuncien la degradació de la Guixera El Motor, del Tòfol o dels Robusté. Ahir a la  tarda una tècnica va recollir informació necessària per fer l’informe i faltarà concretar l’apuntalament-estintolament. La voluntat és que no caigui la guixera.
Per la seva part, el president de l’associació Toquem l’Arpa, Martí Torrell, reivindica que «volem que es tiri endavant, ja que és el moment de les administracions, i els propietaris de tirar-ho endavant». També s’està analitzant la situació de la guixera i declarar-la Bé Cultural d’Interès Local (BCIL).

L’Associació Cultural de Vilaverd Toquem l’Arpa va encarregar fa uns mesos una il·lustració detallada de l’espai i la seva maquinària.
«Seria una llàstima que caigués la Guixera El Motor, del Tòfol o dels Robusté», lamenten els membres de l’entitat. 
Per aquest motiu estan treballant per conservar aquesta guixera de principis del segle XX. 

El passat mes de gener el municipi va estrenar la ruta de les antigues guixeres. L’objectiu és posar valor al patrimoni i fer valdre la indústria guixera, ja que va tenir un notable impacte en l’economia de Vilaverd durant el segle XIX i fins a l’any 1977, quan va tancar la darrera guixera que es mantenia activa.

Al segle XVII ja hi ha les primeres referències de l’explotació del guix de Vilaverd amb l’existència del Molí de guix del Consell de Vilaverd (documentat el 1607) però no és fins al segle XIX quan es pot parlar d’indústries guixeres. el 1917, va néixer l’agrupació de guixers El Motor per tal de mecanitzar la fabricació amb maquinària més productiva i generar més beneficis.

En el present, els vestigis de les guixeres de Vilaverd són un patrimoni cultural en procés de revaloració.

Un documental de les guixeres
El maig de l’any passat van presentar un documental realitzat pel Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya que posa en valor el conjunt patrimonial de les guixeres i forns de guix de Vilaverd, així com de la Ruta de les antigues guixeres.

Comentarios
Multimedia Diari