Viure al costat de l’ermita de Vallmoll a canvi de netejar-la i cuidar-la

Fa un mes que dos ermitants viuen a la casa annexa. «Tenim la nostra feina, però ens preocupem per la neteja i el manteniment» de l’edifici, va dir la llogatera de l’immoble

07 octubre 2019 21:20 | Actualizado a 08 octubre 2019 11:48
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

«Fa un mes que vivim al costat de l’ermita. La casa està en bones condicions i té tots els serveis necessaris, i fins i tot tenim un hort», ha explicat Andreina Ortiz, al Diari, una de les ermitanes de Vallmoll que hi habita amb la seva parella. Viuen al costat de l’ermita a canvi de mantenir-la i cuidar-la. «Tenim la nostra feina, però ens preocupem per la neteja i el manteniment de l’edifici. Estem molt ben comunicats pel que fa a les línies d’autobús ja que no tenim cotxe. Aquí a Vallmoll estem bé», va afegir l’ermitana, que fa dos anys que viu al municipi. De fet, abans residien en una nau del mateix poble. Ara estan amb més bones condicions «Va ser una sorpresa quan vam veure la casa, ens va agradar molt», remarca Ortiz.

Per arribar a l’ermita i a la casa dels ermitans s’ha de passar un parc públic. «A vegades hi ha vandalisme a les nits, i trenquen coses. Que estiguem aquí permet també garantir la seguretat», va afirmar Andreina, qui està satisfeta de viure a la casa annexe. De fet, ells són els trentens ermitans de Vallmoll. «Tenim un hort, i segurament hi plantarem enciams o fruites, com síndria i meló. Portem molt poc temps aquí, i encara no hem tingut temps per a fer-hi res», va detallar l’ermitana. Va afegir que «de moment estem molt bé i és una bona experiència. La part antiga està ben condicionada».

Els dos ermitans no viuen com es feia antigament, i religiosament. «Des de l’Associació d’Amics de la Mare de Déu del Roser de Vallmoll ens ajuden i ens resolen qualsevol problema que tinguem», va detallar. Per exemple, les dones de l’entitat els hi netejaran les andròmines de l’hort on hi havia gallines i conills. «Pel que fa a la ubicació, no estem lluny del poble, i això és bo», assenyala Ortiz.

L’associació

Fa tres anys va néixer l’Associació d’Amics de la Mare de Déu del Roser de Vallmoll. «Venim un cop a la setmana a fer el manteniment, som unes sis dones. Divendres a les deu del matí s’hi fa missa i venim a netejar-la o a col·locar-hi flors», explica M. Isabel Piñol, la secretària de l’associació.

«Ve molta gent a fer visites aquí. Nosaltres obrim i els expliquem tot el que volen saber», diu la presidenta de l’associació, M. Teresa Lucas. No obstant, es necessita periòdicament un manteniment.

L’any passat es va restaurar la teulada, i aquest any l’harmonium i el campanar. «Recentment s’ha inaugurat la nova subjecció de la campana, la vella era del 1939. Un dels ermitans va ser l’encarregat de fer-la sonar, i a més vam fer un acte per als veïns de Vallmoll per presentar els dos nous ermitans que viuen aquí», va detallar la presidenta.

De fet, des de l’associació diuen que falten coses a fer, i que des de la Diputació de Tarragona i l’Ajuntament els ajuden. «Uns 50 socis paguen una quota anual a més d’aportacions. Tot això ens serveix per mantenir l’ermita, però falta molta feina de restauració de pintures. Això val molts diners», conclou la presidenta.

Comentarios
Multimedia Diari