Voluntaris que fan possible la Setmana Medieval de Montblanc

Montblanc. Una de les novetats d’aquesta 32a edició és l’espectacle nocturn ‘Justa i Honor’ que canvia de format i ubicació

26 marzo 2019 11:12 | Actualizado a 26 marzo 2019 11:13
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Queden 28 dies perquè comenci la Setmana Medieval de Montblanc que enguany arriba a la 32a edició i cada any aplega milers de visitants d’arreu del món. Diferents voluntaris fan possible aquesta festa. L’àrea de vestuari fa mesos que treballa perquè tot estigui a punt. En total nou mesos  -de l’octubre fins al juny-. Una desena de voluntàries -depenent del dia- van tres dies a la setmana a cosir els diferents vestits, arreglar-los, planxar-los i deixar-los enllestits. 

Els diferents col·lectius, veïns del poble van a buscar els vestits. Quan s’aproxima la Setmana Medieval obriran més dies. La responsable de vestuari, Núria Parés, explica que «també lloguem vestits a gent de fora, normalment per al sopar medieval. Alguns de Barcelona, Lleida...». Les modistes els fan a mà, però diuen que comprar-los de nou són cars. L’Associació Medieval de la Llegenda de Sant Jordi té diferents comissions: material, vestuari, persones que dirigeixen la Llegenda de Sant Jordi, els responsables de la justa i honor, entre altres. Aquesta és una de les novetats d’aquesta 32a edició. 

Canvi de format i ubicació
El Montblanc medieval acollirà un gran torneig on cavallers vinguts de tot arreu celebren justes i combats i que esdevindrà l’escenari d’una tragèdia on la vilesa d’un cavaller aboca la persona més bondadosa i innocent a una violència de la qual mai s’hauria vist capaç. L’espectacle Justa i Honor es representarà al Pont Vell de Montblanc, el pròxim 4 de maig, a partir de les deu del vespre. 

L’entorn d’aquest pont romànic, al costat del riu Francolí, s’està remodelant i el nou emplaçament conferirà més espectacularitat als jocs. Jordi Margalef, un dels responsables de la representació afirma que «hem passat d’uns jocs medievals en una justa que hem intentat recrear l’època i a més li hem donat una mica d’història que és el fil conductor». En total hi participen 200 montblanquins, i també hi haurà especialistes que faran l’espectacle amb cavalls i altres que simularan combats singulars. «Aquest canvi de guió és decisiu. Cada quatre o cinc anys es canvien els espectacles», remarca Joan Roig, un altre dels responsables i afegeix que «el guió del torneig fins al moment ja estava una mica esgotat, i a vegades és bo canviar». Els Jocs Medievals Nocturns fins ara es feien a l’aparcament de la Muralla de Santa Tecla. 

L’espectacle nocturn ‘Justa i Honor’ tindrà lloc el pròxim 4  de maig al Pont Vell 

«Li hem volgut donar un canvi de format, i ara és una tragèdia. Pel que fa a la ubicació, va sortir des de l’associació», assegura Serra Martínez, una altra de les responsables. Ells han elaborat el guió -documentant-se i parlant amb historiadors-, porten la direcció, entre altres tasques, i és el primer cop que ho gestionen. 

El retrobament d’una noble dama, Dolça de Benviure, amb un vell amic, Bernat de Llop, retornat de la conquesta de Sardenya amb enormes cicatrius interiors que l’han amarat de maldat, serà l’inici d’una història que mostrarà com la vilesa del cavaller pot arribar a transformar la persona més bondadosa i innocent fins a abocar-la a una violència que no s’hauria imaginat mai. Es tracta d’una història de passió i honor. 

Els protagonistes de la Setmana Medieval, la Princesa i Sant Jordi estan assajant i es preparen per gaudir d’uns dies intensos. 
Míriam Ortín que farà el paper de Princesa apunta que «encara no estic nerviosa. Crec que el que més m’agradarà serà anar a les escoles i a la residència». Ramon Solanes que interpretarà Sant Jordi confia que tot anirà bé i assegura que «vull viure aquesta experiència, ja que només passa un cop a la vida». 

La Setmana Medieval de Montblanc començarà el 23 d’abril i s’allargarà fins al 5 de maig.

Comentarios
Multimedia Diari