Vuit dècades dels Pastorets a Montblanc

Reportatge. Les representacions tenen lloc el 25, 26 i 29 de desembre i el dia 1 de gener al Centre Cultural Sant Jordi

24 diciembre 2019 08:10 | Actualizado a 02 enero 2020 12:07
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els Pastorets de Montblanc celebren enguany 80 anys. Les representacions tenen lloc al Centre Cultural Sant Jordi de la vila.

Una de les novetats d’aquesta edició és la instal·lació elèctrica, la il·luminació de baix control i també han renovat la banda sonora dels dimonis. Aquest any també s’han constituit com Associació. A l’obra hi particien un centenar de persones.

«Cal renovar els decorats i el vestuari. Ens volem posar al dia però mantenint l’essència montblanquina», va explicar Joan Pau Jàvega, un dels protagonistes dels Pastorets de Montblanc, el Lluquet. Fa uns anys es va crear la colla infantil. Així, el 25 i 26 de desembre la colla gran fa les representacions, i els dies 29 i 1 de gener és el torn de la colla infantil, a les sis de la tarda.

El montblanquí Josep M. Domingo va escriure uns Pastorets inèdits el 1911 (els de Folch i Torres són de 1916) i que dedicava al quadre escènic de la Joventut Jaumista de l’època, que ja venia representant-ne d’altres anteriorment. Els estrenà el 12 de gener de 1912 en el seu nou local –que es va construir el 191–, l’actual Centre Cultural Sant Jordi, on es representen encara ara els Pastorets de Montblanc.

El teixit associatiu montblanquí va permetre la continuïtat dels Pastorets des d’aquells inicis llunyans: el Círcol Tradicionalista, la Joventut Nacionalista i la Societat Artesana. Fins el dissortat període de la guerra del 1936-1939, en què es prohibiren dràsticament totes les manifestacions populars religioses.

La represa de la representació dels Pastorets s’inicià amb força malgrat la difícil situació social i política de la postguerra amb el naixent grup d’aficionats al teatre de la Parròquia de Santa Maria de Montblanc, el Nadal de 1939. D’aquí el 80è aniversari.

Cal tenir en compte que durant els anys de més repressió de la postguerra, del 1939 al 1950, la representació dels Pastorets va ser una de les poques manifestacions culturals que es pogueren fer en català.

Obra de Josep M. Folch i Torres

Durant aquests 80 anys, l’obra dels Pastorets que s’ha representat amb més freqüència és la de Josep M. Folch i Torres, Els Pastorets o l’adveniment de l’infant Jesús. Alguns anys, però, es va alternar amb La venjança de Jesús, de Frederic Soler (Serafí Pitarra); o L’Estel de Natzaret, de Ramon Pàmies i també La llum de l’establia, de Marià Tubau.

«A Montblanc, amb el seu bagatge de tradicions i la seva rica i variada cultura popular, s’hi ha consolidat la representació dels Pastorets. Aquest mèrit honora la fidel voluntat i constància de moltes generacions de montblanquins i montblanquines que ho han fet possible», va remarcar Jàvega.

De fet, una de les voluntats del grup és renovar els decorats –alguns estan fets amb fullola– i el vestuari, ja que no es canvien des dels anys 90.

Pel que fan els assajos, van començar al mes de febrer. No obstant, a partir de l’octubre es van intensificar. Un dels reptes de futur i que els hi agradaria és tornar a representar els Pastorets originals.

Comentarios
Multimedia Diari