Xavier Marcos: 'Als Pallaresos apostem decididament per l’esport de base i la cultura'

El projecte. Un vial de quasi un quilòmetre de llarg és la principal inversió dela legislatura. Ha d’unir la urbanització Jardins de l’Imperi amb el poble

30 julio 2019 15:20 | Actualizado a 30 julio 2019 16:28
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Xavier Marcos Tuebols és el nou alcalde dels Pallaresos, per la llista Independents dels Pallaresos-Federació d’Independents de Catalunya (IP-FIC) que va treure dos escons. Governa en coalició amb el PSC (dos) i Ciutadans (dos), deixant a l’oposició Junts (quatre) i ERC (un). Hi ha la circumstància que Marcos va formar part de l’anterior equip de govern comandat per Josep Nolla (Junts).

Com han arribat a aquest pacte postelectoral?
Seient al voltant de la taula i posar en comú els punts del programa de cadascuna de les forces polítiques. Hi ha hagut coincidències en alguns d’ells. Però bàsicament el programa d’IP-FIC, en un 90%, s’ha convertit en el full de ruta. Possiblement el nostre grup assembleari, no vinculat a les sigles de cap partit, ha resultat avantatjós a l’hora de pactar i assolir estabilitat per poder governar. Si més no, cobert el tercer any de legislatura cediré l’alcaldia al socialista Jordi Sans.

Vostè ja era regidor en l’anterior mandat, en el qual s’ha fet el pavelló polivalent...
Efectivament. Vaig ser el responsable d’Urbanisme i Serveis. Aquesta sala polivalent era el vaixell insígnia dels projectes del nostre grup el 2011, que no va prosperar per la nostra absència en el govern. L’any 2015 sí que vàrem accedir a l’executiu, amb la condició de tirar endavant aquest projecte, i així s’ha fet.

I quins usos tindrà?
És un espai multifuncional que pot acollir activitats esportives, actes, esdeveniments culturals i espectacles.
Precisament, el foment i la potenciació de l’esport de base, en diferents disciplines, és un dels reptes que es proposa l’actual Consistori municipal. Volem imbuir, ja des de la mateixa infància, l’interès per  la pràctica de l’esport, l’art i la cultura en general, i que no es decantin a certes tendències gens aconsellables.

Com ho volen aconseguir?
Doncs que es treballi des de les escoles i que la pràctica de qualsevol esport realitzable a les nostres instal·lacions sorgeixi des de la base i no pas imposat per nosaltres. Als Pallaresos tenim esportistes d’elit que cal que siguin promocionats i coneguts, a qui els joves puguin emmirallar-se. Poso per exemple l’atleta Laura Centella Madorrán, campiona d’Espanya dels 400 metres llisos, que pertany al Gimnàstic de Tarragona; també Raúl Gómez, campió d’Espanya de Triatló, tots dos pallaresencs. A més, tenim judoques i patinadors que participen en campionats d’àmbit internacional.

Quin és el projecte estrella d’aquest mandat?
Sens dubte el nou vial, de 900 metres de longitud, que ha de connectar la urbanització Jardins Imperi amb el nucli antic del poble, a través del qual Pallaresos Parc també s’apropa al poble. L’obra comporta l’adequació del vial, l’asfaltatge, la construcció de voreres i instal·lació de lluminària, amb una inversió d’1,5 milions d’euros, el 80 per cent aportat per administracions externes. La Diputació hi construirà una rotonda i confiem iniciar les obres a finals d’any. Parlant de carrers, el nostre poble té 73 quilòmetres de via pública, que cada dia s’han de  netejar. Ja es pot imaginar l’elevat cost i feina que comporta.

I les zones verdes?
Doncs ara no toca posar formigó, sinó vegetació. Comptem amb una zona de bosc -el pavelló polivalent està inclós allí- conegut com el Bosc del Cremat. Volem convertir-lo en un parc per poder córrer, passejar, amb zones d’aigua, també per descansar. És un luxe tenir-ho a tocar del poble.

Adaptar l’accés dels espais a les persones amb mobilitat reduïda, una de les prioritats, oi?
Ja fa temps que estem treballant en això. Hi ha una trentena d’aparcaments de vehicles per a minusvàlids senyalitzats i distribuïts pel municipi. També s’han fet rampes d’accés a diversos edificis públics, grua a la piscina municipal, i ara acabem d’inaugurar el local social, també adaptat, de Pallaresos Parc, que s’ha de completar amb zona de lleure per a grans i petits. Volem invertir en un model  d’urbanisme adaptat a les persones amb problemes de mobilitat, i també influir en l’adaptació del transport públic. En definitiva, que els Pallaresos sigui obert, atractiu i còmode per a tothom.

Comentarios
Multimedia Diari