Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Secciones
Canales
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Acció Climàtica impulsa la Producció Agrària Sostenible

L’objectiu global del projecte de Llei de la PAS, presentat a l’ONU, és que més del 50% de les explotacions agràries catalanes siguin sostenibles l’any 2030

| Actualizado a 01 febrero 2023 19:13
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural Teresa Jordà i Roura va presentar el passat mes de novembre el projecte de Producció Agrària Sostenible (PAS) a la Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (COP27) que es va celebrar a Xarm el-Xeikh (Egipte). Jordà va explicar que amb la Producció Agrària Sostenible (PAS) «impulsarem la transformació cap a la sostenibilitat ambiental, social i econòmica de les explotacions agrícoles i ramaderes de Catalunya, de forma avaluable i quantificable, amb l’objectiu que l’any 2030 més del 50% de les explotacions del país siguin sostenibles».

La consellera va presentar oficialment el projecte, acompanyada de la directora general d’Agricultura i Ramaderia, Elisenda Guillaumes i Cullell, durant la seva intervenció al side event sobre transformació sostenible dels sistemes alimentaris al Pavelló Food for Climate de la COP27. Jordà va explicar que «volem acompanyar els productors i productores en aquesta transformació cap a la sostenibilitat global, i posar en valor i fer visible l’esforç que molts productors ja estan fent per assolir aquests nous reptes».

Jordà va recordar que «assolir un sistema agroalimentari sostenible, serà una de les nostres millors eines per garantir la sobirania alimentària i combatre alhora els efectes de l’emergència climàtica». «Per aquest motiu», va afegir la consellera, «la PAS iniciarà la seva implantació a la producció primària, però treballem amb l’objectiu de fer-la extensiva més endavant a tota la cadena alimentària».

La nova Llei de Producció Agrària Sostenible

Per impulsar aquesta transformació del model productiu, el Govern està elaborant la nova Llei de Producció Agrària Sostenible, de la que ja s’ha fet la consulta pública prèvia. Alhora, es desenvoluparà la certificació de Producció Agrària Sostenible (PAS), que serà voluntària i permetrà acreditar legalment les explotacions sostenibles catalanes identificant els seus productes amb l’objectiu de fer arribar el missatge als consumidors.

La consellera del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, va explicar durant la cimera COP27 que aquesta certificació permetrà «fer visible l’esforç que fan molts projectes agraris per assolir els nous reptes i fan compatibles la producció d’aliments i la sostenibilitat ambiental, econòmica i social». A més, s’està elaborant en una guia de bones pràctiques, que inclourà la normativa que identificarà les pràctiques sostenibles. Des del punt de vista ambiental es contemplaran factors com la gestió de l’aigua, la biodiversitat, el sòl, l’aire i els materials i l’energia emprada, i el benestar animal.

El bloc social avaluarà aspectes com els drets laborals, les condicions de vida dignes, la igualtat i la seguretat, i la salut laboral. Mentre que la fita econòmica tindrà en compte aspectes com la inversió, el risc de vulnerabilitat, l’economia local o la qualitat, el producte i la informació. La consellera Jordà va exposar que des del Govern «acompanyarem a les explotacions en la transició cap a principis de la sostenibilitat agrària».

Calculadora de la sostenibilitat ambiental

Actualment, el 9% explotacions agrícoles i el 6,3% de les ramaderesprodueixen segons les certificacions de qualitat. Per facilitar la transformació, Acció Climàtica habilitarà una calculadora de la sostenibilitat amb la voluntat que esdevingui una eina útil i d’automillora pel sector. Els usuaris podran obtenir el seu propi perfil de sostenibilitat a través d’una representació gràfica de l’estat de la seva explotació. «Per facilitar la gestió d’aquesta eina i acompanyar al sector en aquest procés, articularem una de les línies d’ajuts econòmiques que estan previstes en el marc de l’Estratègia alimentària de Catalunya», va avançar la titular del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

Per aconseguir la certificació, les explotacions interessades hauran de fer una comunicació prèvia i una vegada verificat el compliment de les pràctiques de sostenibilitat, incloent una presa de mostres i anàlisi multiresidus, s’obtindrà la certificació PAS. El disseny de la certificació s’ha realitzat basat en el model d’Avaluació de la Sostenibilitat per a l’Agricultura i l’Alimentació promogut per la FAO.

La Producció Agrària Sostenible (PAS) està també totalment alineada amb els objectius del Pacte Verd Europeu, que és l’estratègia de creixement sostenible i integrador de la Unió Europea.

Comentarios
Multimedia Diari