Amadeu Ferré dissenyarà els nous vestits dels Gegantons de Valls

La indumentària comptarà amb sanefes i elements decoratius que faran referènciaal patrimoni i història de la ciutat de Valls

| Actualizado a 22 mayo 2017 21:22
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El figurista vilafranquí Amadeu Ferré serà l’encarregat de vestir els Gegantons de Valls. Les indumentàries, que compten amb un pressupost de 9.995 euros, s’estrenaran per la Festa Major de Sant Joan. La decisió ha estat presa per una comissió de treball, integrada pels geganters de la Unió Anelles de la Flama, la comissió d’actes rituals i seguici cerimonial, la modista Candela Amill i gestors culturals externs i de la Xarxa de Cultura.

Ferré, que l’any passat ja es va encarregar de renovar els vestits dels Gegants de la ciutat, tornarà a incorporar sanefes i elements decoratius que faran referència al patrimoni monumental i històric de Valls. Tot, però, respectant l’època del barroc català –origen del Gegantó Lladrefaves–, mantenint la identificació actual de les figures i també la coherència entre els dos personatges. Segons el figurista, els Gegantons vallencs «són unes escultures de faç i expressions úniques amb un marcat aire divertit», un aspecte que, assegura, «cal ressaltar». D’aquesta manera, el nou vestuari tindrà «aromes de divertiment», explica Amadeu Ferré.

La indumentària del Lladrefaves estarà formada per casaca, coll, armilla, pitrera, punys, pantalons fins al genoll, mitgeta, sabates i barret de gresol amb tres puntes. Pel que fa a la Gegantona, comptarà amb el cos, punys, faldilla, sobrefaldilla, postís per a la cintura i ornament al cap. El projecte preveu que els guarniments de passamaneria i puntes dels dos Gegantons siguin originals de finals del segle XIX.

La tradició ha assignat l’autoria del Lladrefaves a l’escultor vallenc Lluís Bonifàs, que hauria esculpit la imatge l’any 1764. De fet, els estudis tècnics realitzats recentment per l’Escola d’Art i Disseny a Tortosa de la Diputació de Tarragona ha conclòs que el bust podria ser anterior al 1850. El vestuari dels Gegantons eren canviats cada 10 anys coincidint amb les Festes Decennals. En les del 2011, però, les indumentàries no van ser renovades i és per això que actualment es trobaven en mal estat. Arran d’una demanda feta per la UAF, l’Ajuntament va posar en marxa un pla de millora de la imatgeria vallenca.

Els vestits fruit del projecte d’Amadeu Ferré –que ha treballat en companyies com Dagoll Dagom– es veuran per primer cop per Corpus.

Comentarios
Multimedia Diari