Barberà de la Conca: 10 anys d'escola dividida

Els mestres, l'Associació de Pares d'Alumnes i els responsables de la Zona Escolar Rural estan preocupats pel repartiment dels nens a les classes: uns, en un mòdul al costat del camp de futbol, i els altres, a l'escola construïda

19 mayo 2017 23:42 | Actualizado a 22 mayo 2017 11:28
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La situació en què viu el Col·legi Valldemur a Barberà de la Conca preocupa la població escolar de la vila, els mestres, l’Associació de Pares d’Alumnes (AMPA) i els responsables de la Zona Escolar Rural (ZER) a què pertany el centre, fins al punt d’haver engegat una recollida de signatures per reivindicar una solució urgent.

Resulta que des de fa 10 cursos que l’escola està dividida. Els més petits van a classe en un mòdul que està ubicat al camp de futbol del poble i els més grans a l’escola construïda ja fa molts anys, un edifici amb moltes mancances per causa de la degradació; hi ha aules separades per envans de fusta, acústicament molt deficients. A més a més, com indica Alicia Fabregat, presidenta de l’AMPA, per anar a l’aula de cicle mitjà «s’ha de passar pel mig de la de cicle superior».

Crisi i retallades

Barberà de la Conca esperava una nova escola, però amb l’arribada de la crisi i les retallades, aquesta està lluny de ser realitat, com passa a Rocafort i Solivella, pertanyents a la mateixa ZER, i només a Pira «han aconseguit escola nova», assenyala Montserrat Eek, regidora de Cultura i Ensenyament de l’Ajuntament de Barberà, la qual assegura que la precarietat de l’equipament al seu poble «és el cas més flagrant».

La responsable municipal explica que des de l’AMPA, el Consell Escolar i el mateix Ajuntament, «cada any presentem escrits als Serveis Territorials d’Ensenyament a Tarragona reclamant solucions, encara que sigui la col·locació d’un altre mòdul al costat de l’existent», perquè els alumnes estiguin reunits en un sol centre.

La resposta per part del Departament el passat estiu va ser dur a terme unes petites obres de reparació a l’edifici escolar, com l’eliminació d’una antiga xemeneia, per evitar l’entrada d’aigua de la pluja, o tapar amb silicona unes esquerdes (aquestes no tenen relació amb què travessa el poble), fet que demostra que es tracta «d’un edifici obsolet», subratlla la regidora.

Recollida de signatures

El malestar general, i generat per tota una dècada instal·lada en la provisionalitat, ha provocat que l’Associació de Pares d’Alumnes (AMPA) hagi iniciat ja una recollida de signatures per traslladar la seva queixa davant els Serveis Territorials d’Ensenyament.

Fins ara han aconseguit recollir 150 firmes aprofitant la jornada de la Marató i del Mercat del Trasto del 14 de desembre i el Caga Tió del dia de Nadal.

Actualment, el Col·legi Valldemur té un total de 46 escolars, 26 dels quals van a classe al mòdul del camp de futbol, mentre que els 20 restants o fan al vell edifici i compta amb quatre mestres.

Això obliga als pares «a recollir els seus fills en dos llocs diferents, aproximadament a uns 200 metres de distància», lamenta Alicia Fabregat, amb l’agreujant «d’haver de travessar dos cops el carrer».

Pèrdua de temps

Pel que fa als docents, aquests han d’anar i venir contínuament d’un lloc a l’altre amb la incomoditat i pèrdua de temps que això comporta; trasllat dels alumnes per acudir al menjador escolar o bé a l’aula d’informàtica, com incòmode és també per a l’Ajuntament haver de fer-se càrrec del manteniment dels dos centres.

Aquesta situació comporta també pagar dos comptadors de la llum, dos contractes amb telefònica i suportar la duplicitat d’alguns dels serveis.

Comentarios
Multimedia Diari