Cicle de Conferències de l’Acadèmia de Ciències Mediques Tarragona 2022

Avui, tercera conferència El tema serà la Intel·ligència artificial (IA) a la medicina, que anirà a càrrec del profesor Ramón Gomis de Barbarà (UOC). L’acte serà a les 19 hores a la seu del Col·legi de Metges de la Via de l’Imperi

06 abril 2022 17:50 | Actualizado a 07 abril 2022 05:30
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El passat dia 24 de març va tindre lloc la segona conferencia del cicle, que va córrer a càrrec de la Dra. Salomé de Cambra dels Laboratoris HIPRA (Amer, Girona), qui ens va parlar de la vacuna contra Covid-19 que Hipra ha desenvolupat i que es troba quasi a punt de pogué usar-la en clínica humana. La Dra. de Cambra va parlar dels laboratoris Hipra, dels seus orígens i seu desenvolupament fins lo que es avui una empresa de renom i prestigi en el camp de medicina veterinària, amb una gran competència en el camp de les vacunes. La seu central de Hipra es troba a Amer (Girona), es a dir, prop de hospitals importants. La capacitat de Hipra en el camp de la tecnologia PCR va representar per aquets hospitals una ajuda essencial per a fer front a la emergència pandèmica, realitzant mes de 50.000 PCR. Aquest fets van ser el detonant per a que HIPRA es decidís a crear la unitat de medicina humana i entrés en la lluita contra la COVID-19.

La Dra. de Cambra va exposar dades de la seva empresa: mes de 2500 empleats, quantioses inversions en I+D, experiència en combatre (ramaderia) bacteris, protozous, paràsits i molts virus entre els que destaquen altres corona-virus diferents del COVID-19. Els processos de HIPRA son de disseny propi (in house expertise) i molt important l’experiència i capacitat d’escalar processos a nivell industrial, quelcom importantíssim en el nostre context que permet a HIPRA produir molts milions de dosis de vacuna a l’any. Certament en universitats s’ha fet recerca bàsica de les vacunes contra la Covid però per a la producció industrial han tingut de buscar socis adequats. Hipra disposa de les dues competències i pot treballar sola.

Actualment sembla com si tot ja hagués passat, però només hem passat d’un estat de pandèmia a una situació endèmica. Vol dir que els virus no han desaparegut d’on sorgeixen moltes preguntes relacionades amb el millor modus per combatre el Covid-19 en humans (vacunació: quan i amb quina freqüència, com es manega el factor edat,...etc.)

Des de fa mes d’un any HIPRA investiga l’efectivitat de la pròpia vacuna comparant-la (resposta immunològica) amb vacunes existents i autoritzades amb resultats molt satisfactoris (¡la resposta a la vacuna de Hipra es dos vegades superior a la de les altres vacunes!) . Aquets estudis els realitza Hipra en molts països del mon, amb vistes a la pròxima autorització del seu producte.

La vacuna de HIPRA usa un antigen: el fragment RBD de la proteïna S del virus del COVID-19, de la que obté en gran quantitats mitjançant la tècnica de la “recombinant protein prodution”. La vacuna resulta de la associació al fragment RBD amb un adjuvant molt segur donat puig que s’usa en altres vacunes ja autoritzades. Els estudis fets fins ara justifiquen que la vacuna anti-COVID de HIPRA s’apliqui com a dosis de record (booster). L’estudi clínic amb persones amb la 1ª i 2ª dosis de vacuna BionTech-Pfizer van rebre la 3ª dosis de vacuna de HIPRA i la resposta de anticossos neutralitzants va ser molt superior a la dels que havien rebut una 3ª dosis de BionTech-Pfizer. La imminent autorització per la EMA (European Medicines Agency) permetrà de moment l’ús de la vacuna de HIPRA com a dosis de record, lo que es una molt bona noticia per els que ja estan vacunats.

La Dra. de Cambra va concloure la seva conferencia resumint les propietats de la vacuna destacant d’entre altres punts la fàcil logística de transport doncs no requereix baixes temperatures i anunciant que possiblement a la tardor d’enguany la vacuna de Hipra pot estar disponible.

El dijous que ve, dia 7 d’abril, el tema de la 3ª la conferencia estarà dedicada la Intel·ligència artificial (IA) a la medicina.

Recentment s’han desenvolupat sistemes basats en IA que pretenen ajudar en el procés de presa decisions mediques. Molts d’aquets sistemes estan encara en fase de proba, d’altres hi ha països on ja estan en us. En el passat – no tant llunyà – els metges disposaven de lo que avui se’n diria un algoritme a base fer preguntes i observà (anamnesi, conversa amb el pacient, anàlisis clínics, l’opinió d’altres companys,..). Actualment la quantitat i varietat de les dades ha augmentat considerablement, lo que ha portat a desenvolupar, per exemple, clinical decision support Systems (CDSS).

Sobre aquesta temàtica parlarà el Prof. Dr. Ramón Gomis de Barbarà (UOC). El títol de la conferencia es: La intel·ligència artificial a la medicina. ¿Per què?, La conferencia tindrà lloc avui, 7 d’abril, a les 19:00h al Col·legi de Metges de Tarragona, Av. ImperiRomà, 11 bis i està oberta a socis de la Acadèmia i a tot el públic en general.

Comentarios
Multimedia Diari