Comencen els treballs per retirar la torre elèctrica del Passeig Torroja, a TGN

Aquesta infraestructura ha sigut objecte de polèmica ja que envaeix una part de la calçada, entorpint la circulació de vehícles

11 abril 2022 17:50 | Actualizado a 12 abril 2022 05:07
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Endesa ha iniciat aquesta setmana les obres de reforma al passeig de Torroja que han de permetre, entre d’altres, la retirada d’una de les torres que es troba al mateix passeig. La companyia té previst instal·lar un nou centre de transformació i estendre un nou tram de línia soterrada, fet que permetrà retirar aquesta infraestructura així com 500 metres de cablejat aeri.

Aquestes actuacions, que compten amb el vist i plau de l’Arquebisbat de Tarragona, propietari dels terrenys, s’han fet amb la col·laboració de les àrees de’Urbanisme i Patrimoni de l’Ajuntament i suposaran una millora directa en el servei elèctric de gairebé 4.500 clients de la zona. La companyia assegura que l’actuació forma part del repte de l’empresa per tal de tecnificar i digitalitzar la seva xarxa per preparar-la pels usos energètics del futur, els quals contemplen un ús extensiu de l’electricitat (electrificació del consum), clau per assolir la neutralitat d’emissions i una economia i societat descarbonitzades.

L’inici de les obres s’ha volgut fer coincidint amb les vacances escolars de Setmana Santa per entorpir el menys possible el funcionament normal de l’activitat escolar, donat que es troben a tocar del col·legi Sant Pau Apòstol.

Així, s’ha iniciat l’obra civil al terreny que es troba al mateix passeig Torroja a escassos metres de la plaça Mn. Prefecte Cabré, on s’instal·larà el nou centre de transformació. Es tracta d’una instal·lació de 25 kV i un transformador de 630 kVa que estarà a l’interior d’una caseta prefabricada, reutilitzada d’una infraestructura anterior ja en desús de la companyia.

Destacar, doncs, la segona vida d’aquesta infraestructura, un exemple d’economia circular, un nou model econòmic que aspira a realitzar un ús més eficient dels recursos, tot minimitzant els que es consumeixen i reincorporant al procés productiu aquelles parts dels residus que siguin aprofitables, i que és estratègic per a la companyia. La nova instal·lació, a més d’atendre les necessitats actuals, està preparada per al futur creixement vegetatiu de la zona, fet que la fa esdevenir una eina en el procés d’electrificació del barri.

Segona fase

Un cop estigui feta la instal·lació d’aquest nou centre de transformació, es procedirà a obrir una rasa al passeig de Torroja fins a la plaça Mn. Prefecte Cabré, on s’instal·larà una nova línia de 405 metres que permetrà connectar el nou centre de transformació.

Quan aquesta instal·lació entri en servei, es podrà procedir a la retirada tant de l’antic transformador que es troba dins el recinte de l’escola com de la infraestructura que li donava servei. Així, el centre recuperarà un espai en el seu recinte. D’altra banda, es retiraran 500 metres de cablejat aeri que transcorren pel passeig i, la part més esperada de l’obra, la torre elèctrica ubicada al passeig en un punt en què, fruit de les modificacions en la urbanització de la zona, va quedar envaint lleugerament la calçada, fet que entorpeix la normal circulació de vehicles.

Comentarios
Multimedia Diari