Comencen les obres de rehabilitació de l'edifici de l'Arxiu del Port de Tarragona

L'immoble acull prop d'un quilòmetre lineal de documentació generada des de finals del segle XVIII

| Actualizado a 22 mayo 2017 18:02
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El Port de Tarragona ha iniciat aquest mes les obres de rehabilitació de l'edifici de l'Arxiu, situat al carrer Anselm Clavé, cantonada plaça dels Carros. Els treballs duraran tres mesos i deixaran a la vista elements decoratius de la façana que havien quedat ocults. L'objectiu és millorar i preservar aquest immoble, que durant molts anys va ser la seu central de la Junta de les Obres del Port -organisme precedent a l'actual Autoritat Portuària- i que l'any 1990, ara farà 25 anys, va obrir portes novament al públic convertit en Arxiu del Port de Tarragona. L'espai acull gairebé 1.000 metres lineals de la documentació històrica generada per l'administració portuària des de finals del segle XVIII.

 

Les obres de rehabilitació consisteixen en la millora de l'envoltant tèrmic de l'edifici, amb la substitució dels tancaments i la rehabilitació de la façana deixant a la vista alguns elements arquitectònics decoratius originals que amb els anys havien restat ocults sota la pintura.

L'edifici de l'Arxiu del Port té molta història al darrere. L'any 1817, un cop acabada la Guerra del Francès, es va rehabilitar un edifici destinat a oficines situat a la plaça dels Carros, fent xamfrà amb el carrer d'Orient, avui d'Anselm Clavé. L'any 1873 es va reformar el saló de sessions i algunes oficines de l'immoble, però el gran projecte d'aquest edifici, avui catalogat, i amb un estil arquitectònic singular, data de l'any 1922 i està signat pel qui va ser director del port, l'enginyer Francisco G. de Membrillera.

 

L'any 1934 es va redactar un nou projecte de reforma de les oficines, però amb l'esclat de la Guerra Civil es va paralitzar i fins l'any 1939 no es va dur a terme. Va estar ocupat per l'administració portuària fins l'any 1980 en què es va construir el del passeig de l'Escullera, obra de l'arquitecte Josep Maria Garreta. L'edifici del carrer d'Anselm Clavé va quedar pràcticament abandonat fins que l'any 1986 i amb motiu de la celebració d'unes jornades portuàries es va reformar. Un any després, es va començar a utilitzar la planta baixa com a Arxiu Històric del Port, que es va obrir al públic el dia 4 de juliol de 1990.

Comentarios
Multimedia Diari