Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Secciones
Canales
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Cultius trampa per posar fre a les xinxes que afecten els avellaners al Camp de Tarragona

La plaga provoca que les avellanes caiguin abans d’hora i pot comportar pèrdues de fins al 30%

| Actualizado a 29 agosto 2022 13:24
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els investigadors de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) han plantat cultius trampa a la finca experimental de Mas Bové, del Morell, i en cinc més del Camp de Tarragona per controlar les xinxes que afecten els camps d’avellaners. Des de l’any passat, s’han sembrat vora les plantacions espècies com el cigró, la trepadella o el sorgo. L’objectiu és que aquests cultius trampa siguin prou atraients perquè els insectes s’hi quedin per alimentar-se o aparellar-se, i no vagin als avellaners. Els primers resultats de l’estudi apunten que aquestes plantacions poden ser una “bona” estratègia per combatre aquesta plaga, ja que és difícil afrontar-la per la falta de productes fitosanitaris permesos i el moviment dels insectes.

La Palomena prasina i la Nezara viridula, conegudes amb el nom de bernat pudent o xinxa verda, són dues de les xinxes que afecten el gra de l’avellana. Són insectes xucladors que piquen el fruit, provocant diverses afectacions segons els estadis de desenvolupament del cultiu. Concretament, provoquen que les avellanes caiguin de forma prematura, deformacions i taques blanques en el gra. Així, segons l’any, la finca i la varietat, poden ocasionar pèrdues de fins al 30% de la collita i també repercutir en la qualitat de l’avellana.

L’estudi de la presència de les xinxes es fa des del mes de maig fins a l’octubre, en el període que surten de la hibernació. Un cop per setmana, s’aspiren els cultius trampa i es colpegen les branques dels avellaners -és el que es coneix com a frappage- per saber quants individus hi ha en cada lloc. “L’any passat vam trobar nimfes en els cultius trampa i és un molt bon senyal que ens demostra que els cultius trampa podrien ser una solució per controlar les xinxes”, ha explicat Mercè Rovira, investigadora del programa Fructicultura de l’IRTA.

Pel que fa als resultats d’enguany, Rovira ha assenyalat que s’han trobat nimfes i adults a la trepadella i adults al sorgo. Paral·lelament, ha destacat que s’ha iniciat un estudi per esbrinar quines plantes atreuen més les xinxes, en funció del seu cicle. L’estudi de les taques blanques al gra de l’avellana va engegar-se amb un projecte els anys 2004-2006 de l’IRTA, el qual va rebre el suport de la Cooperativa COSELVA i va concloure que les taques les ocasionaven insectes xucladors.

Els darrers anys s’han fet diferents estudis amb els tècnics de sanitat vegetal dels Serveis Territorials de Tarragona del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC), i tècnics de les Agrupacions de Defensa Vegetal (ADV), que han permès definir les dinàmiques poblacionals dels insectes, reproduir el cicle biològic en captivitat i demostrar els efectes de les xinxes sobre el fruit de l’avellana, entre d’altres.

Comentarios
Multimedia Diari