Desesperació entre els viticultors de Querol per entrar a la DO Penedès

Des de l'Agrupació de Valldossera es reivindica que Querol pertany històricament a aquest territori

19 mayo 2017 22:35 | Actualizado a 22 mayo 2017 17:58
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Després que la Sala del Contenciós Administratiu del Tribunal Suprem (TS) hagi rebutjat incloure el municipi de Querol a la Denominació d’Origen Penedès, el sentiment dels viticultors de la zona és de desesperació. «Ja no sabem com ho hem de fer per aconseguir que el municipi formi part d’aquesta indicació geogràfica», assenyalava ahir Anton Ferrer, de l’Agrupació de Viticultors de Valldossera.

El TS al·lega que les denominacions d’origen tenen la condició de béns de domini públic i que no poden ser objecte «d’apropiació individual, venda, alineació o gravament». Ferrer, però, recorda que dues terceres parts del terme municipal de Querol formen part del Penedès Històric.

De fet, la carrera dels 7 cims, una de les més representatives del calendari esportiu del Penedès, sí que té en compte aquest vessant històric i, tot i que Querol forma part de l’Alt Camp, la competició passa pel municipi.

Aprofitant l’avinentesa, en l’edició passada dels 7 cims, els agricultors van reivindicar el reconeixement de les seves vinyes com a DO Penedès exhibint pancartes on es podia llegir ‘Per què no som DO Penedès, si som Penedès històric?’. «Però ningú ens escolta», afegia ahir Anton Ferrer.

En total són sis pagesos de la zona els que es dediquen a la viticultura, el que representen «pel cap alt» 150 hectàrees. Segons Ferrer és aquest poc percentatge el que fa que «es vagin passant la pilota les diferents institucions, tot i que en realitat produïm una gran quantitat de raïm i així figura a les declaracions de collita que fem anualment. Si fóssim 60 persones, segur que això ja estaria solucionat de fa temps», afegia.

La DO Tarragona podria representar l’alternativa a aquesta situació, però tal com destaca Ferrer i també l’actual alcalde en funcions, Enric Comín, geogràficament, la sortida natural de Querol és cap al Penedès. Les vinyes del municipi estan concentrades a la Vall de Valldossera, tocant a Pontons i al Pla de Manlleu i, de fet, tots els municipis que rodegen Querol formen part de la DO Penedès.

Les reivindicacions vénen de lluny: del 1987, any en què es va fer la primera petició. Anteriorment, als anys 70, la DO Penedès havia ofert a Querol formar part de la indicació, però l’alcalde d’aquell moment s’hi va negar. Amb la configuració del nou consistori, es va voler rectificar l’acció, però encara a dia d’avui no s’ha obtingut una resposta en positiu. L’Ajuntament ha presentat sol·licituds al conseller d’Agricultura, al director general de l’Institut Català de la Vinya i el Vi i al president del Consell Regulador, a més de presentar recurs davant el TSJC i el Suprem, però ningú no els ha donat la raó.

Continuïtat de les accions

Malgrat tot, des de Querol se seguirà treballant per aconseguir la DO Penedès. Segons Ferrer, actualment s’està esperant la resolució del Tribunal de la Competència i, paral·lelament, s’ha posat en marxa una recollida de firmes entre els pobles veïns. «La nostra intenció és portar-les davant el conseller d’Agricultura», remarca Ferrer. A més, tal com assenyala Comín, avui mateix hi haurà una reunió amb els advocats per estudiar les sortides legals que té la situació.

Comentarios
Multimedia Diari