El Baix Gaià celebra el Dia Mundial de les Zones Humides

Mig centenar de persones van plantar aquest cap de setmana arbustos com joncs, lliris grocs, salicàries, bogues i tamarius i arbres com gatells i arços blancs

19 mayo 2017 23:36 | Actualizado a 22 mayo 2017 11:34
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Dia Mundial de les Zones Humides que se celebra cada any el 2 de febrer ha estat el motiu de l’actuació realitzada al Catllar, aquest cap de setmana, per tal de facilitar una major afluència de participants en una cita convocada de forma conjunta entre l’Associació Mediambiental la Sínia i l’Ajuntament de la localitat.

Aquest cop l’actuació ha anat dirigida a la zona humida de la bassa temporal de la Plana, situada dins del perímetre del programa de Custòdia del Territori al riu Gaià que inclou una part de la seva conca al tram final, diverses hectàrees a costat i costat, entre conreus d’horta i de secà i algunes masses forestals formades bàsicament per pinedes secundàries de pi blanc i màquia litoral.

Inclou els seus afluents; els torrents de la Nou, Salomó, i de la Farga, i és precisament en la capçalera d’aquest últim curs fluvial que està situada la bassa de la Plana.

L’expedició, formada per una cinquantena de participants de la subcomarca del Baix Gaià, entre ells l’alcalde del Catllar Antonio López, es va trobar a les deu del matí de dissabte a la Torre d’en Guiu del Catllar per caminar els 2,5 quilòmetres que els separaven del punt de destí.

Un cop arribats a la bassa-ara seca-que s’omple d’aigua quan la pluviometria és generosa es va procedir a la plantació de diverses espècies vegetals aquàtiques de ribera com el jonc, la boga, el lliri groc, la salicària i el tamariu i alguns arbres com el gatell o l’arç blanc, entre altres.

Així mateix, es va poder conèixer, de primera mà, la presència a l’indret d’un macroinvertebrat (Branchipus), també del gripau corredor, amb la possibilitat de descobrir altres espècies que hi habiten.

L’origen de la bassa temporal de la Plana del Catllar, just a on neix el torrent de la Farga, segons va explicar Hèctor Hernández, portaveu de l’Associació la Sínia del Gaià «es deu al buidatge del terreny que es va fer, fa anys, per a l’extracció de materials en el procés constructiu del Club de Golf Costa Dorada del Catllar».

D’aquí que es formés aquest bassal, en plena natura, i que en temps de pluja acumuli una important quantitat d’aigua. Un acord signat entre Mas Managuet SA, la companyia propietària de la finca, i la Sínia del Baix Gaià permet la conservació i millora d’aquest espai humit en plena natura.

Comentarios
Multimedia Diari