El ball de la Candela de Valls obrirà la temporada d'espectacles 2015

L'obra, del vallenc Marc Fusté, va ser recuperada a les Festes Decennals del 2011 després de 120 anys. Des de llavors es representa de forma bianual al Teatre Principal

| Actualizado a 22 mayo 2017 11:30
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

¿Cree que se debe proteger el catalán en las escuelas?


No

La programació 2015 dels Teatres de Valls es posarà en marxa el cap de setmana vinent amb la representació del ball de la Candela. L’espectacle es podrà veure al Teatre Principal durant la vigília del dia de la patrona de la ciutat, el 31 de gener i l’1 de febrer. Aquest és un ball parlat escrit pel vallenc Marc Fusté el 1854.

L’obra es va poder veure escenificada durant el segle XIX, fins que es va representar per última vegada a les festes de 1891.

Tot i que a principis de segle XX mossèn Josep Pont va intentar recuperar el ball, aquesta tradicional representació es va perdre durant 120 anys. No va ser fins al 2011 que Valls no va tornar a viure l’escenificació de l’obra. Finalment, el 3, 4 i 5 de gener d’aquell any, l’església de Sant Joan s’omplia de gent per assistir a la recuperació del ball de la Candela, un ball que parla de la devoció vallenca a aquesta Mare de Déu.

Josep Batet, Anton Úbeda i Sergi Roig van ser els que van encapçalar la iniciativa a través d’un procés de recopilació històrica, preparació i assaig.

D’aquesta manera, més de 20 personatges i un cor d’àngels van escenificar en les últimes Festes Decennals el ball de la Candela, una escenografia que es va repartir entre l’altar major i les cinc capelles situades en aquest extrem. Més de 700 espectadors van assistir a l’estrena.

Des de llavors, el ball es representa de forma bianual de la mà de l’Associació Cultural l’Espardenya i copresentat per la Fundació Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela. El 2013 ja va ser escenificat al Teatre Principal i, enguany, dos anys més tard, hi torna.

Des de dimecres les entrades per assistir al ball de la Candela ja estan a la venda a les taquilles del Teatre Principal de Valls a un preu de 5 euros. D’altra banda, la programació cultural continuarà el 21 de febrer amb Joan Pera i Antonio Dechent interpretant La extraña pareja, de Neil Simon i dirigida per Ángel Alonso.

Comentarios
Multimedia Diari