El Ball de Vells de Valls celebra els 10 anys de la seva recuperació

L´acte central serà la 1a Mostra de Balls de Vells, Dames i Vells i Malcasats de Catalunya, que tindrà lloc aquest dissabte

19 mayo 2017 22:32 | Actualizado a 22 mayo 2017 18:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Ball de Vells de Valls es convertirà enguany en el centre de la Festa Major de Sant Joan. De fet, els seus personatges són els protagonistes del cartell de la festa. El motiu és la celebració del 10è aniversari de la recuperació d’aquest tradicional ball per part del Grup del Teatre Principal de Valls (GTP).

En aquest context, s’han preparat un seguit d’actes commemoratius. El central, però, serà la 1a Mostra de Ball de Vells, Dames i Vells i Malcasats de Catalunya. A la trobada s’hi reuniran un total de vuit balls provinents de Reus, Alcover, Vilafranca del Penedès, Tarragona, Constantí, el Vendrell, Vilanova i la Geltrú i Valls. Hi seran presents totes les agrupacions d’arreu de Catalunya a excepció de la de Torredembarra.

La mostra se celebrarà aquest diumenge, 21 de juny, i els diferents grups actuaran per les places i carrers del Barri Antic de la ciutat. Els actes començaran al matí amb la Recepció d’alcaldes per part de l’Alcalde del Ball de Vells de Valls al Saló de Plens de l’Ajuntament. A continuació, es farà una cercavila i serà a la tarda que es faran les diferents representacions.

Un altre acte que s’ha preparat per a l’efemèride és una exposició fotogràfica al bar El Safareig amb imatges d’aquests darrers 10 anys de la recuperació del ball. A més a més, dissabte es farà una taula rodona a l’Institut d’Estudis Vallencs amb l’objectiu de posar en relleu els balls de Dames i Vells, tot comparant-los amb altres expressions satíriques. El debat serà moderat per Jordi Bertran i comptarà amb Oriol Grau, Bienve Moya i Paco Cruz com a ponents.

Finalment, es posarà en marxa el concurs #versotuits, amb què es premiaran els millors versots escrits a Twitter durant la Festa Major.

Enguany, el marxandatge del ball es manté amb la confecció del ventall, una experiència que es repeteix per tercer any consecutiu. Així, en lloc de passar el barret al final de cada actuació, es dóna l’oportunitat de col·laborar amb l’adquisició d’aquest element representatiu del ball que es ven a 2 euros i que aquesta vegada és de color taronja.

El Ball de Vells de Valls està documentat a la ciutat des de l’any 1635. Representat pel gremi de sabaters locals, va participar en unes rogatives de pluja a la Mare de Déu del Lledó juntament amb altres elements. Es creu que el ball es va perdre al segle XX per la pressió de les classes benestants, l’any 2005, però, el Grup del Teatre Principal va decidir recuperar aquesta tradició.

Comentarios
Multimedia Diari