El còctel Màgik Petonet

Amb el licor Petonet, enguany s’ha presentat el còctel Màgik Petonet. Aquest ha estat el nom escollit, ja que el nom original del còctel que ja vam presentar el 2019 (Màgik Boada) resulta que «Boada» està patentat per una coneguda casa de còctels de Barcelona

06 septiembre 2021 05:20 | Actualizado a 06 septiembre 2021 05:39
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Ben a prop dels principals monestirs, des de sempre s’hi han trobat herbes per a fer licors, i dins dels seus claustres la saviesa d’alguns monjos coneixedors dels secrets de la botànica. El Petonet va començar a idear-se el 2015, junt amb la catedral de Tarragona, on es va inspirar el José López Garcia amb la seva creativitat. La presentació oficial del Petonet va ser l’any 2016. Va utilitzar una planta al Delta de l’Ebre, l’arròs. És una planta present en altres begudes, com en algunes cerveses o el sake. El Petonet és també un licor suau sense gluten ni lactosa. Ha guanyat diversos premis, entre els quals l’Innova en la categoria de vins i espirituosos, a Alimentària Barcelona l’any 2018 i la certificació amb dues estrelles iTGi, l’International Taste Institute de Brussel·les, l’any 2019.

Amb el licor Petonet, enguany s’ha presentat el còctel Màgik Petonet. Aquest ha estat el nom escollit, ja que el nom original del còctel que ja vam presentar el 2019 (Màgik Boada) resulta que «Boada» està patentat per una coneguda casa de còctels de Barcelona. Aquestes són les sorpreses de la vida. El nom de Màgik se li va acudir al pintor Josep Maria Rosselló, ja que totes les festes tenen la seva màgia, això ho hem pogut mantenir i ara el còctel es diu Màgik Petonet.

Màgik Boada va néixer pensant en Sant Magí i d’alguna manera també en agraïment a les cerveses Damm i a la feina del senyor López. Vaig pensar en fer una beguda que lligués amb l’Estrella Damm, i vaig agafar el Petonet perquè coneixia com estava fet, ja que és una crema d’arròs dolça i molt suau.

Jo quan faig un còctel sempre tinc present l’origen de l’alcohol. N’hi ha que ve del raïm, molts, n’hi ha que venen dels cereals, com el whisky. Hi ha molts productes que es poden destil·lar. Aquest còctel té un equilibri perfecte perquè a més té llimona i té cervesa. Vaig pensar que si Santa Tecla té la mamadeta amb Chartreuse, que actualment és un licor d’importació, Sant Magí podria tenir una beguda amb un licor nascut a Tarragona, el Petonet.

La persona que em va descobrir el Petonet va ser el cantant Jordi Freixa, ja que cada matí prenia un cafè amb Petonet, i així va néixer la idea. Penseu que els cantants cuiden molt la gola per tal de conservar bé la veu. Josep Maria Rosselló va idear el nom actual i dissenyar l’ampolla i la imatge gràfica, fet que li dona un valor afegit. Recordo que Salvador Dalí en va dissenyar una de conyac per a la casa Osborne. El Josep Maria Forcadell «Campeón» en tenia una en la seva col·lecció d’ampolles de licor, encara que sempre que l’anava a veure em convidava a Chartreuse perquè deia que era un licor de Tarragona. Ara no sé si me’n donaria, ja que el fabriquen a França. Em pregunto si encara existeix la col·lecció d’ampolles del «Campeón», era molt completa i amb exemplars molt difícils d’aconseguir ja en aquella època.

El Màgik Boada es va presentar poc abans de les festes de Sant Magí del 2019, hi recordo que hi van venir moltes persones, també el polític Dídac Nadal i el joier Joan Blàzquez. Mesos després va arribar la pandèmia i l’hostaleria va quedar molt tocada, algunes empreses han hagut de tancar i tot. Ara el còctel Màgik ha tornat, posant novament aquesta beguda blanca sobre la taula.

Pel senyor José López la producció del Petonet devia ser un repte, ja que avui en dia amb les normatives crear una destil·leria requereix una inversió bastant forta, aleshores va optar per la casa del Vendrell licors Jané, fundada per Josep Jané el 1944. Licors Jané havia estat proveïdors de Casa Boada. Quan aquest 2021 es van fer la presentació del còctel Màgik Petonet el senyor López ens va convidar a un dinar degustació a Les Tres Bessones en el qual també va venir el senyor Benet Jané Palau amb el seu fill, entre altres persones.

A Tarragona en el món del vi hi va haver cases molt importants, el marquès de Muller, René Barbier, Dalmau, Tarraco Vinícola, Pierre Olivier, que va ser cònsol de França i feia uns vins molt bons, entre molts altres. A la part baixa hi havia un munt de cases petites que feien vi, moscatell, licors o excel·lents vermuts. Un dia un treballador de la Tarraco Vinícola em va ensenyar com feien el vermut. No em va explicar els secrets, però sí que em va deixar veure les herbes que utilitzaven. La majoria de cases de vins tenien un porró de vi darrere de la porta per als repartidors, clients i treballadors si volien fer un traguet. Avui Tarragona com a ciutat ha perdut gairebé tot aquest patrimoni, per això penso que és important com a ciutat donar suport a les begudes pròpies, creades aquí, i una és el Petonet. Una bona manera de fer-ho seria organitzar un concurs de cocteleria.

Comentarios
Multimedia Diari