El Centre d’Arts Contemporànies de TGN barreja joves talents amb artistes 'consagrats'

La programació arrenca amb ExtincióFest, un festival que inclou dues exposicions i actuacions musicals

18 enero 2022 16:11 | Actualizado a 18 enero 2022 16:20
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El Centre d'Arts Contemporànies de Tarragona, Mèdol, ha programat cinc exposicions i activitats que ompliran de propostes artístiques les sales de la Casa Canals i diversos espais de la ciutat durant tot l'any. El programa, que s'ha presentat aquest dimarts, combina les propostes "consagrades", com CaboSanRoque, amb la de joves talents, com és el cas de la mostra d'Ivan Forcadell que es farà a l'estiu. La programació arrencarà aquest dissabte amb el festival ExtincióFest. En el certamen es podran veure dues exposicions col·lectives i es faran presentacions de llibres i actuacions musicals. La majoria de les propostes programades del Mèdol són de producció pròpia.

Sense diferenciar entre les arts clàssiques – plàstiques, literatura, art sonor i en viu-, el Mèdol ha programat propostes multidisciplinàries i hibrides. L'equipament és un dels vuit centres territorials del Sistema Públic d'Equipaments d'Arts Visuals de Catalunya, el qual va començar a caminar el novembre passat amb l'objectiu d'impulsar la creació contemporània. La programació d'enguany, es basarà en exposicions, activitats i projectes educatius i de mediació i es complementarà amb un programa de residències i de dinamització.

El director del Mèdol, Vicent Fibla, ha explicat que el centre vol convertir-se en un pol creatiu al voltant de les pràctiques artístiques contemporànies, amb una programació expandida, de diferents formats i amb comissariats corals i hibridació de disciplines. D'aquesta manera, vol que les propostes "permetin revisar els relats dominants per reforçar les actituds crítiques, creatives i diverses lluny de la pressió del museu i l'acadèmia", ha afirmat Fibla.

Arrenca dissabte

Així, la temporada artística començarà aquest dissabte amb ExtincióFest. Comissariat per Oriol Fuster, el festival vol debatre i reflexionar sobre allò que s'extingeix a través d'una exposició col·lectiva sobre l'autodestrucció i la pèrdua de la biodiversitat. També s'han programat actuacions musicals de la cantautora Joana Gomila o de la rapera Tesa, i presentacions de la filòsofa Marina Garcés i del periodista especialitzat en LGTBI+, gènere i sida Rubén Serrano. El festival, nascut al Centre d'Art Lo Pati l'any 2017, es fa "gran" al Mèdol.

Al març, serà el torn de Cultura Verda amb l'exposició col·lectiva 'Physis'. Es tracta d'un projecte artístic transversal i multidisciplinari comissariat per Freya Day. La proposta vol sensibilitzar sobre la sostenibilitat i fer una reflexió mediambiental a través de l'expressió artística. A la sala de les Golfes de la Casa Canals també es programarà la primera exposició individual de gran format del jove canareu Ivan Forcadell.

Segons Fibla, Forcadell té una llarga trajectòria en les galeries comercials i els seus treballs juguen amb els colors cridaners i les textures per crear composicions d'art pop conceptual amb un to irònic i estil desacomplexat. Es tracta d'un artista multidisciplinari i irreverent, centrat en la pintura, l'escultura i la instal·lació. L'exposició es podrà veure des de la meitat juny fins a mig setembre i està comissariada per Gabriel Virgilio Luciani.

Músics experimentats

Entre les propostes, també destaca 'Dimonis' del duo CaboSanRoque. Els barcelonins s'han fixat en una de les vivències més particulars del poeta Jacint Verdaguer, els exorcismes en els quals va participar entre el 1890 i el 1893 a Barcelona, tot recreant l'espai i les oracions d'aquests rituals. Els músics experimentals portaran la instal·lació sonora que compta amb la col·laboració del cantaor Niño de Elche, de la ballarina Rocío Molina i del poeta Enric Casasses. Tot i que encara no s'ha decidit l'espai on es farà, la instal·lació s'ha programat pels mesos de novembre i desembre.

L'artista Fito Conesa serà el comissari de la darrera exposició de l'any, 'Ones de Resistència'. El projecte comptarà amb una mostra col·lectiva i un cicle d'activitats, en les quals participaran entitats com l'Escola de Música de Tarragona o el Cor Femení.

A banda, el Mèdol també organitzarà 'Espais Inerts'. És un projecte de producció pròpia que es farà fora de la Casa Canals entre el 6, 7 i 8 de maig i que té la voluntat d'activar espais de la ciutat, com ara la plaça del Fòrum, l'exterior del Mercat o al Pati de Casa Canals .La proposta permetrà veure espectacles de dansa i performances de Sònia Gómez, Nico Baixas i Xesca Salvà, entre altres.

Propostes emergents del territori

Pel que fa al nou Espai L de la Casa Canals, acollirà Espais crítics, on es programaran les propostes més emergents del territori. En concret, es faran sis exposicions de petit format que tindran una durada de sis setmanes cadascuna. Hi participaran artistes com Nil Joan, Iria Rodon, Mario Santamaria o Anna Dot. El cicle, que se celebrarà de gener a desembre, està comissariat per Quim Torres, historiador de l'art, coordinador de la revista Artiga i col·laborador del MACBA i el Museu de Valls.

Finalment, l'equipament també aposta pel vessant educatiu i de residència. Per això, ha impulsat CRIT, una convocatòria de projectes d'art contemporani als centres educatius de les comarques tarragonines. Pel que fa a les residències, al març arrencarà la residència creativa a Tik Tok, la qual estarà coordinada per Ontologías Feministas.

Comentarios
Multimedia Diari