El menjador social La Taulada, més enllà del consumisme nadalenc

Un centenar de persones van assistir al dinar de Nadal que aquest menjador va organitzar amb una vintena de voluntaris

| Actualizado a 22 mayo 2017 11:22
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

¿Cree que se debe proteger el catalán en las escuelas?


No

Les festes nadalenques són sinònim de família, regals, dinars i sopars amb sobretaules que s’allarguen hores i hores. Però la realitat no sempre és tan idíl·lica. Moltes famílies no tenen recursos per poder viure el ‘típic’ Nadal, una situació que cada vegada s’estén més. Si fer front a les despeses bàsiques és difícil, assumir les que comporten el Nadal es converteix en una tasca impossible.

Durant aquests dies, però, voluntaris, entitats, associacions i organitzacions treballen perquè tothom pugui gaudir mínimament d’aquestes festes. L’exemple més visible són els recaptes d’aliments, però més enllà del sucre, l’oli i les llaunes en conserva hi ha qui ofereix ‘el caliu’ d’un plat calent sobre una taula.

Aquest és el cas del menjador social La Taulada, a Valls. Impulsat pel claretià pare Joan Font, rector de la parròquia del Lledó, la iniciativa va començar ara fa un any, el 16 de desembre del 2013. L’objectiu és poder oferir un espai on aquelles famílies més necessitades puguin seure a taula.

El 25 de desembre va ser un dia especial per La Taulada. El menjador va fer l’excepció d’obrir un dia festiu i una vintena de voluntaris va treballar per preparar un dinar de Nadal per a un centenar de persones. «Tothom s’hi va bolcar molt. Fins i tot alguns usuaris van ajudar a servir els plats», explica el pare Font. Casa Caritat va cedir la cuina, mentre que el col·legi Lledó de Valls, el local amb capacitat per al centenar d’assistents. Sopa de galets, pollastre, torrons, cantada de cançons i fins i tot un Pare Noel. Un dinar de Nadal com qualsevol altre entre famílies que comparteixen realitats similars.

Segons explica en Joan Font, els usuaris «no són sense sostre, però la seva situació és molt precària». Les famílies amb fills acostumen a emportar-se el menjar en carmanyoles, ja que «aquest no és un lloc adequat pels infants», diu el rector. El dia de Nadal, però, va ser diferent, i famílies senceres van assistir al dinar solidari. El nombre elevat d’usuaris continua durant aquests dies de festa. Dimarts, per exemple, el menjador va acollir 98 persones.

 

El Baltasar Segú a La Taulada

En el context de les festes nadalenques, el 19 de desembre els alumnes de 5è i 6è de primària de l’escola Baltasar Segú van visitar el menjador solidari. L’objectiu era que els nens i nenes coneguessin una nova realitat i el funcionament de La Taulada. Com a detall, els alumnes van donar uns rocs de xocolata que havien preparat ells mateixos.

Comentarios
Multimedia Diari