El Pla de Santa Maria demana diners a Madrid i Europa per aixecar la residència de gent gran

L’Ajuntament estan treballant en l’avantprojecte de l’equipament, que es farà a part de l’antiga fàbrica tèxtil

04 marzo 2020 19:50 | Actualizado a 05 marzo 2020 10:08
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

D’antiga fàbrica tèxtil del Pla de Santa Maria a residència per a gent gran. Aquest és l’objectiu de l’Ajuntament, que està treballant en l’avantprojecte de l’obra i en la recerca del finançament necessari per a completar-la. Ara poden sol·licitar una subvenció al Programa de l,1,5% cultural que promou el Ministerio de Transportes, Movilidad y Agenda Urbana del govern de l’Estat. La rehabilitació de la Fàbrica compleix els requisits de la convocatòria.

La subvenció d’aquest programa pot arribar al 45% de la despesa i és compatible amb rebre aportacions d’altres institucions. «Per aquest motiu, l’Ajuntament es presentarà també a convocatòries de la Diputació de Tarragona i del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (Feder)», va explicar l’alcalde del Pla de Santa Maria, Mateu Montserrat.

Per tal de poder fer la sol·licitud, cal que el pressupost municipal de l’any en curs contempli tant la despesa a realitzar com les subvencions, així com l’aportació municipal corresponent.

Aquest dimarts es va realitzqar un ple extraordinari per fer una modificació del pressupost de l’any 2020 i es va aprovar per unanimitat. Els canvis contemplen la despesa de les obres de construcció i, com a ingressos, aquestes subvencions i una aportació de l’Ajuntament de 1.391.000 euros.

«Aquesta quantitat surt del romanent de tresoreria, és a dir, dels diners que el municipi té estalviats gràcies a la bona gestió econòmica i al tancament en positiu del pressupost municipal durant molts anys», va remarcar Mateu. Va afegir que «si aquestes subvencions no s’arribessin a concedir, no caldrà gastar els diners que aportaria l’Ajuntament. Per a fer realitat el projecte, si cal, seguirem buscant altres aportacions o fonts de finançament».

La construcció de la residència és un projecte que des del Pla de Santa Maria consideren fonamental. «Permetrà conservar i donar un nou ús a un edifici emblemàtic del nostre patrimoni com a poble, crearà llocs de treball i activitat econòmica i la inversió que l’Ajuntament realitzi en la seva construcció es recuperarà amb escreix a llarg termini amb tot el que aportarà aquest equipament», va destacar el batlle.

La primera fase té una partida al pressupost del 2020. Aquestes obres consisteixen només en buidar i netejar l’interior de l’edifici així com retirar-ne totes les construccions accessòries, com envans i altres elements que no formen part de l’estructura.

Està previst que la residència tingui unes 120 places. Comptarà amb espais polivalents, com una sala d’actes, servei de perruqueria, fisioteràpia, podologia, entre d’altres. Una de les característiques més destacables és que tot serà a peu pla i els accessos seran fàcils per a tothom.

En els darrers anys, el Consistori ha anat restaurant les diferents naus de l’antiga fàbrica: tres naus del museu tèxtil, cinc naus d’espai firal i les set que queden serà per a la residència per la gent gran.

La fàbrica

Entre els anys 1916 i 1917 l’empresa tèxtil Martí, Llopart i Trenchs va decidir instal·lar-se al Pla de Santa Maria tot i no ser el més idoni degut a la manca d’aigua. Va construir una fàbrica, que va esdevenir un motor econòmic, social, cultural i esportiu del poble.

Comentarios
Multimedia Diari