El PP de Tarragona proposa un 'contracte d'integració' als immigrants per accedir a ajudes socials

Exàmens de llengua, cinc anys d'empadronament o voluntariat, alguns dels requisits dels populars

| Actualizado a 22 mayo 2017 18:11
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

¿Cree que se debe proteger el catalán en las escuelas?


No

El candidat del PP a Tarragona, Alejandro Fernández, planteja un "contracte d'integració" als immigrants que vulguin accedir a ajudes socials complementàries. Inspirant-se en polítiques d'immigració impulsades en altres països europeus, el PP exigirà almenys cinc anys d'empadronament a la ciutat. Fernández proposa examinar els immigrants que vulguin rebre ajudes per demostrar que tenen coneixements de castellà o català i fer-los passar un test sobre coneixements de "drets i deures". A més, exigirà que s'inscriguin en plans de voluntariat i, als musulmans, els reclamarà igualtat entre homes i dones. "Així pretenen la plena integració de l'immigrant, evitar conflictes i acabar amb el frau", ha defensat.

L'alcaldable dels populars s'ha emmirallat en les polítiques impulsades pels partits de centredreta a Anglaterra i França, i en les iniciatives que, segons ha dit, porten temps funcionant a Suècia, Dinamarca, Finlàndia o els Països Baixos. L'objectiu, segons Alejandro Fernández, és "la plena integració de l'immigrant per poder beneficiar-se de les ajudes socials del nostre sistema". El PP considera que mesures com aquesta seran efectives per "evitar conflictes socials" i per evitar l'auge dels partits de l'extrema dreta.

El contracte d'integració que els populars pretenen implantar a Tarragona té el principal requisit de portar cinc anys empadronat a la ciutat i hi afegeix quatre condicionants més. En primer lloc, es vol que els immigrants que aspirin a rebre prestacions socials demostrin, mitjançant un examen, un coneixement "suficient" de les llengües del territori, ja sigui el català i/o el castellà. "No volem guetos", ha reblat Fernández.

En segon lloc, els populars plantegen que també s'hagin d'inscriure en plans de voluntariat per a les comunitats immigrades per tal d'evitar una disgregació social. "Estem en risc que això pugui passar a casa nostra, només cal veure què passa en determinades zones de Sant Salvador, Torreforta o a la pròpia Part Baixa", ha assegurat l'alcaldable aquest dimarts en una roda de premsa a la plaça dels Carros.

En tercer lloc, els populars posen en el focus en la comunitat musulmana, a la qual demanaran que, per accedir a les ajudes, garanteixin la igualtat entre homes i dones. "No podem permetre que hi hagi entorns familiars on les dones no tenen dret a buscar feina o a escollir la seva educació perquè les seves comunitats no els ho permeten. Cal demostrar que les dones islàmiques tenen els mateixos drets que els homes", ha sentenciat.

Per últim, el PP preveu completar el contracte d'integració amb un "petit test" sobre coneixements dels drets i deures de la societat que els acull. "Es tracta de conèixer les quatre normes de convivència del nostre país i, només superant tots aquests requisits, la comunitat immigrada podrà tenir accés als ajuts socials. Creiem que és una proposta moderna", ha defensat l'alcaldable popular.

Segons el Partit Popular, s'han detectat casos de "frau" en les ajudes socials a la ciutat. "Hi ha qui rep ajudes i després retorna al seu país d'origen; amb una mateixa cartilla es reben diverses ajudes socials o s'està subvencionant l'accés a pisos que després esdevenen pisos pastera", ha exemplificat Fernández. El candidat a l'alcaldia ha afegit que, en el cas de l'habitatge, els immigrants es beneficien del 80% de les ajudes que es concedeixen a Tarragona.

Fernández ha aclarit que els requisits per al contracte d'integració se cenyeixen estrictament a les prestacions complementàries, com ara les bonificacions fiscals o els ajuts per a l'accés a l'habitatge. "En cap cas parlem de limitar l'atenció social o les medecines, que són d'accés universal", ha insistit. Segons el PP, aquesta és una demanda que els fan diversos ciutadans per evitar que es produeixin casos fraudulents en l'àmbit de les ajudes socials, "que molta gent necessita".

Comentarios
Multimedia Diari