Els 127 llibres sacramentals de Valls ja estan disponibles en format digital

Els documents poden ser consultats per qualsevol persona i de forma gratuïta a la pàgina web de l'Arxiu Històric Arxidiocesà de Tarragona, la institució impulsora del projecte

| Actualizado a 20 mayo 2017 21:38
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

¿Cree que se debe proteger el catalán en las escuelas?


No

Este Nàstic no tiene cara de play off. Lo cierto es que no la ha tenido durante las últimas semanas porque a la hora de la verdad no ha sacado a relucir la personalidad necesaria para un equipo que quiere estar arriba.

Des de dimarts al vespre, 127 llibres sacramentals de les parròquies de Valls d’entre el segle XVI i principis del XX es troben disponibles en format digital a la web de l’Arxiu Històric Arxidiocesà de Tarragona (www.ahat.cat).

Els documents, que corresponen a les parròquies de Sant Joan, Sant Antoni i el Carme, contenen informacions sobre baptismes, confirmacions, matrimonis, òbits i complements pasquals. «Aquesta documentació és molt important per a fer els estudis etnològics», va assenyalar en l’acte de presentació Joan Quijada, tècnic de l’AHAT.

A partir d’ara, qualsevol persona pot consultar aquests documents gratuïtament entrant al ‘Fons Documental’ de la pàgina web de l’AHAT. Únicament cal registrar-se.

Tal com va explicar Quijada, la digitalització s’ha fet a través d’un escàner aeri de gran resolució. «Es captura la imatge, es fa la còpia en TIF [format d’emmagatzematge digital] i, finalment, es converteix en JPG», va dir el Quijada.

També va explicar que els llibres no havien hagut de sortir de l’arxiu, ja que l’empresa encarregada de la digitalització havia portat l’escàner a la seu de l’AHAT.

L’objectiu d’aquesta acció és assegurar la conservació dels documents originals i ampliar la difusió. En aquest sentit, el rector de la parròquia de Sant Joan, mossèn Bofarull, va assenyalar: «És de justícia que els llibres puguin ser consultats per a tothom».

D’altra banda, també va proposar a l’Ajuntament de Valls la possibilitat d’ampliar els treballs de digitalització en altres documents de la parròquia de Sant Joan.

L’acció s’inclou en un projecte iniciat el 2008 que té com a objectiu digitalitzar el fons documental de l’Arxiu Diocesà de Tarragona. El projecte normalment es finança a través de la Diputació de Tarragona i amb convenis amb ajuntaments, empreses i entitats. En aquest cas, però, s’ha fet amb micromecenatge a través del qual s’han recaptat 12.000 euros. A això se li sumen 2.400 euros que mossèn Bofarull va aconseguir recollir. L’acció ha comptat amb el suport de l’Institut d’Estudis Vallencs, la parròquia de Sant Joan i l’Ajuntament de Valls.

Comentarios
Multimedia Diari