Els acusats de contractar un sicari per matar la família d'un d'ells demanen la nul·litat del procés

Els advocats sostenen que el cas l'hauria d'haver assumit el jutjat de Violència sobre la Dona de Tarragona i no el d'instrucció

| Actualizado a 22 mayo 2017 11:38
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Els lletrats dels acusats de planificar l'assassinat de la família d'un d'ells a Sant Sebastià han demanat la nul·litat del procés que havia d'arrencar aquest dimecres a l'Audiència de Tarragona. Els advocats consideren que el tribunal de la Secció Segona no és competent per jutjar els fets perquè qui hauria d'haver assumit el cas des d'un inici és el jutjat de Violència sobre la Dona i no el jutjat d'Instrucció número 2. El tribunal preveu comunicar la seva decisió aquest dijous. La vista ja es va haver de suspendre al setembre perquè aleshores no s'havia pogut localitzar el sicari que els acusats van contractar. El testimoni tenia previst declarar aquest dimecres des de Romania per videoconferència.

El tribunal ha començat a deliberar cap a dos quarts d'onze del matí i, en no haver pogut prendre una decisió, ha comunicat a les parts que continuarà deliberant durant la tarda i que informarà de la seva decisió aquest dijous. El magistrat ha advertit que, en cas de denegar la petició i tirar endavant amb la vista, probablement caldrà alterar l'ordre probatori. Un dels problemes que es plantejarien és la dificultat per citar novament al sicari -considerat un testimoni protegit-, per la saturació dels jutjats romanesos. Possiblement, també caldria encaixar les declaracions dels testimonis que estaven previstos per aquest dimecres i dijous en una nova data.

La maniobra dels advocats defensors, David Rocamora i Ramon Martínez, té com a objectiu aconseguir que s'anul·lin totes les actuacions realitzades en fase d'instrucció i reobrir el cas des de zero. A la pràctica, això implicaria invalidar escoltes telefòniques i altres proves de rellevància per a l'acusació, com ara les gravacions que va realitzar un agent dels Mossos d'Esquadra que es va infiltrar en el cas. El tribunal també hauria d'adoptar una decisió sobre la situació dels acusats, ja que van ingressar a presó el maig del 2013.

 

Penes de més de 20 anys de presó

Aquest dimecres havien de declarar el principal acusat, Luis Antonio G.L., de 67 anys, i el seu col·laborador, Sergio L.S., de 53, pels quals la fiscalia i l'acusació particular sol·liciten penes de presó de 27 anys i vuit mesos i de 22 anys, respectivament. Ambdós individus estan acusats de tres delictes de proposició per a la comissió d'assassinat i tres més de proposició per a la comissió d'un segrest i robatori amb intimidació. Les defenses en demanen la lliure absolució.

Segons la fiscalia, Luis Antonio G.L., un empresari del sector de la construcció al País Basc, volia recuperar els 600.000 euros que, segons ell, el seu fill s'havia quedat després de separar-se de la seva dona. Per tal de portar a terme el seu pla, l'home hauria contactat amb Sergio R.S., a qui va enviar 200 euros al març del 2013 en concepte de bestreta per la seva participació en l'execució dels fets.

Tots dos, segons el fiscal, van decidir contractar un sicari per tal de recuperar els diners i fer-ho a Catalunya per tal no deixar rastre al País Basc. El dia 6 d'abril s'haurien reunit tots tres en un bar de la ciutat de Tarragona i els acusats li haurien encomanat que entressin al domicili de la dona, a Sant Sebastià, i s'apoderessin d'almenys 400.000 euros que hi trobarien. L'endemà tots tres es van reunir novament al mateix lloc per concretar els fets.

 

L'acusat planejava llençar al mar els cossos de la seva família i fugir al Brasil

Els acusats pretenien que el sicari i dues persones més acudissin al domicili i immobilitzessin, emmordassessin i cobrissin amb caputxes tant a la dona com a la filla, assegurant-se prèviament que el fill també seria a casa en aquell moment. La fiscalia sosté que l'exmarit i pare de les víctimes va recomanar recórrer a descàrregues elèctriques per atemorir la família perquè revelessin on es trobaven els diners.

Posteriorment, el pla dels acusats consistia en matar primer a la dona i després als dos fills, i desfer-se dels cadàvers llençant-los al mar. En aquest sentit, el ministeri fiscal afirma que els individus estaven realitzant gestions per adquirir una embarcació que els permetés materialitzar el seu pla.

 

Un agent dels Mossos es va infiltrar en el cas

Mitjançant un correu electrònic, Luis Antonio G.L. va facilitar les dades de les víctimes i fotografies al sicari, el qual va decidir posar els fets en coneixement dels Mossos d'Esquadra. El dia 16 de maig, els acusats van mantenir l'última reunió amb el sicari, el qual va acudir acompanyat d'un altre individu que suposadament també participaria en el pla, però que realment era un agent dels Mossos infiltrat.

En aquella trobada, l'empresari va comunicar a l'altre acusat i al sicari que rebrien una comissió de fins al 20% dels diners que aconseguissin de la seva família. Després de la comissió dels assassinats, tenia previst anar a França i des d'allà viatjar al Brasil per establir-s'hi definitivament. Finalment, després de la reunió -que va ser enregistrada en vídeo i àudio- es va procedir a la detenció dels dos sospitosos.

Per la gravetat dels fets i davant la possibilitat que hi haguessin més persones implicades en la conspiració, els Mossos van alertar l'Ertzaintza perquè donés protecció a la família afectada. Els detinguts van passar el 18 de maig del 2013 a disposició judicial al Jutjat d'Instrucció número 2 de Tarragona i el jutge en va decretar l'ingrés a presó.

Comentarios
Multimedia Diari