Els governs de Tortosa, Deltebre i la Ràpita, pendents de possibles pactes

Els quatre regidors d'ERC a la capital s´han convertit en decisius per donar suport a Bel o liderar un govern d'esquerres

| Actualizado a 22 mayo 2017 18:17
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

¿Cree que se debe proteger el catalán en las escuelas?


No

Només en 15 dels 52 municipis de les Terres de l’Ebre la força guanyadora ha de buscar pactes amb la resta de forces per formar un govern amb majoria absoluta. En la resta, un total de 37 municipals, la força guanyadora ha obtingut la majoria absoluta o era l’única llista presentada.

ERC i CiU es reparteixen la immensa majoria d’aquests municipis, 15 per cada formació. En tercer lloc i a molta distància, els socialistes i candidatures associades sumen cinc ajuntaments.

Entre la quinzena d’ajuntaments sense majoria absoluta, la capital, Tortosa, centra totes les mirades. Els 4 regidors d’ERC encapçalats per Josep Monclús esdevenen claus per decidir majories, ja sigui pactant amb CiU (8 regidors) tot formant una coalició sobiranista o amb les forces d’esquerres, Movem Tortosa (4) i PSC (3).

En tots dos casos sumen majoria absoluta. Una tercera combinació, com la suma de CiU i PSC, és molt improbable, ja que les dues formacions han actuat en la lògica de govern i oposició en els últims quatre anys.

Estant així les coses, ERC pot tenir la clau de la governabilitat i decidir entre dos models de govern oposats. No serà fins avui que la federació celebrarà una trobada per analitzar els resultats globals a l’Ebre i plantejar l’estratègia de pactes. Ahir, tanmateix, ja s’haurien produït els primers sondejos entre els partits per analitzar la situació.

Una altra força amb bons resultats, Movem Tortosa, espera esdeveniments mentre propugna obertament el «pacte de progrés» entre les esquerres. El cap de llista, Jordi Jordan, recorda que quatre partits d’esquerres sumen 12 regidors, mentre que CiU i PP en sumen nou; dades que, a parer seu, mostren la voluntat de canvi a Tortosa.

En minoria, a Deltebre

A la comarca del Baix Ebre, hi ha quatre poblacions més on es podrien formar pactes de govern. Després de la capital, sobresurt el cas de Deltebre, on CiU, amb el jove cap de llista i president de l’ens comarcal, Lluís Soler, ha obtingut una clara victòria, amb 8 regidors, a un de la majoria absoluta.

Soler podria governar en minoria o intentar un pacte ja sigui amb l’únic regidor del PP, poc probable en un municipi que s’ha declarat territori català lliure i sobirà, o sondejar la predisposició dels dos partits d’esquerres que han governat els últims anys, Compromís d’Esquerres-Socialistes de Deltebre i ERC.

Ara bé, Soler ha anunciat que vol obrir «portes» i «finestres» a l’Ajuntament i s’ha erigit com el canvi a la coalició d’esquerres, raó per la qual no és senzill signar un pacte. La CUP també disposa d’un regidor però d’inici tampoc estaria obert a un pacte amb CiU.

Amb tot, el cap de llista convergent ha explicat al Diari que obrirà de manera immediata un torn de converses per

Comentarios
Multimedia Diari