Els JJMM i el Mercat Central centren les inversions del pressupost de TGN pel 2015

El consistori destaca l'increment d'un 38,7% en serveis socials, passant de vuit milions d'euros a onze

| Actualizado a 20 mayo 2017 21:38
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L'equip de govern de l'Ajuntament de Tarragona ha presentat la seva proposta de pressupost pel 2015, uns comptes que contemplen 28 MEUR d'inversió. D'aquests, dotze se'ls emporten els Jocs del Mediterrani del 2017, amb el desenvolupament de diversos projectes, i gairebé deu es destinaran al finançament de les obres del mercat central de la ciutat. Totes dues inversions, segons ha assegurat el tinent d'alcalde d'Economia i Hisenda, Pau Pérez, sense dependre de la venda de patrimoni. Des del consistori també s'ha destacat especialment l'augment d'un 38,7% de la partida destinada als serveis socials. Així, mentre aquest any ha estat de poc més de vuit milions d'euros, el 2015 superarà els onze.

 

Pérez ha presentat, aquest dijous a la tarda, un pressupost de despeses corrents de 131,7 MEUR, un 1% més que el del 2014, i un consolidat que ronda els 170, 20 milions d'euros més que el d'enguany. Pel que fa a les inversions, que sumaran 28 MEUR -més sis milions de venda de patrimoni d'aquest 2014, que s'hi inclouran-, ha ressaltat els dotze que aniran a diferents projectes dels Jocs del Mediterrani del 2017, com ara l'anella olímpica. Un fet que, ha manifestat, dissiparà els dubtes que alguns tenen sobre aquest esdeveniment. La segona inversió més gran és la que es destinarà al mercat central, de 9,8 milions, set dels quals ha detallat que seran per les obres en si.

 

Les inversions més importants, segons Pau Pérez, no depenen de la venda de patrimoni de l'Ajuntament, sinó d'un crèdit bancari de 19 MEUR. A més de les anteriors, ha destacat els 800.000 euros que s'utilitzaran per reactivar el Pla Integral de la Part Alta, per continuar amb el desenvolupament dels projectes de rehabilitació en aquest barri de la ciutat. Així mateix, es mantindran els ajuts a les empreses per la contractació de persones en atur, continuarà el pla de promoció de polígons, i es destinarà un 0,73% de les despeses corrents a programes pel foment de l'ocupació -tradicionalment, ha dit, era un 0,5%-. A més, es faran aportacions a les empreses municipals i injeccions addicionals a l'EMT o ESPIMSA, per assegurar-ne la viabilitat i que no tornin a tenir dèficit.

 

El govern municipal ha posat un relleu especial a l'increment de la partida de serveis socials, que passa de poc més de vuit milions d'euros a més d'onze. Un gest que va acompanyat del manteniment del fons social per ajudes a famílies pel pagament de taxes i altres impostos, així com dels ajuts i subvencions al teixit social de la ciutat, entre altres mesures. El tinent d'alcalde d'Economia i Hisenda ha incidit també en un increment del 2%, uns 200.000 euros, en l'apartat d'ensenyament, posant en marxa el Pla Educatiu d'Entorn i garantint el transport escolar per a activitats pedagògiques.

 

Una reducció important de cara al 2015, segons el tinent d'alcalde, són els 700.000 euros amb què es rebaixarà el capítol de personal, degut a jubilacions i l'acabament de determinats programes. "No deixem de donar servei al ciutadà", ha aclarit. Pel que fa al deute de la Generalitat amb l'Ajuntament, Pérez ha apuntat que a hores d'ara ronda els 10 MEUR, i tot i que ha reconegut que "és molt important i ens perjudica", ha celebrat la reducció respecte el darrer exercici, quan era de 18 MEUR. Referent a l'endeutament del consistori tarragoní, ha marcat com a objectiu que en menys de cinc anys pugui tornar a estar en una ràtio inferior al 110% -a hores d'ara està al voltant del 140%-.

 

Finalment, Pérez ha definit els comptes del 2015 com uns pressupostos "de consens, socials i de projecció". El debat arribarà al plenari el proper divendres dia 19. Cal recordar que el govern del PSC, en minoria, necessitarà almenys l'abstenció de CiU o PP per tirar endavant els números. En aquest sentit, el tinent d'alcalde ha deixat clar que en aquests pressupostos s'han inclòs la majoria de les demandes de l'oposició.

Comentarios
Multimedia Diari