Homenatge a Margarida Aritzeta en el Tiana Negra

El festival de novel·la negra catalana tanca un cicle de set edicions amb més de 7.000 espectadors

23 enero 2019 12:12 | Actualizado a 23 enero 2019 12:13
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El festival literari Tiana Negra, convertit en un referent de la novel·la negra en català, ha homenatjat en l’edició d’enguany, la setena, l’autora vallenca Margarida Aritzeta. 

L’escriptora, que va tenir unes paraules en l’acte de benvinguda del festival divendres a la nit, ha explicat: «El motiu de l’homenatge és que sóc l’única persona que fa d’enllaç entre la generació que va publicar a ‘La Negra’ de La Magrana, als vuitanta i noranta, i la nova generació que comença a escriure novel·la negra. Així que faig aquesta funció especial de vincle generacional». 

Tiana Negra, juntament amb el Festival internacional de novel·la criminal en català de l’Espluga de Francolí, són les úniques propostes sobre la temàtica en llengua catalana. Així, aquesta iniciativa ha tancat aquest cap de setmana un cicle de set edicions amb més de 7.000 espectadors, uns 1.500 llibres venuts i el canvi en la direcció, ja que l’any vinent recaurà en Anna Maria Villalonga, que substituirà l’escriptor Sebastià Bennasar. 

A més de la presència de l’autora vallenca Margarida Aritzeta, el festival també ha comptat aquest cap de setmana amb un miler de participants i la presència d’escriptors com Francesc Puigpelat, Irene Solanich, Oriol Canals, Albert Villaró, Oriol Comas, Ferran Grau i Esperança Camps. 

En total, s’han organitzat una vintena d’activitats, des d’actuacions musicals a lectures dramatitzades d’alguns textos.
Anna Maria Villalonga, també escriptora de novel·les de gènere, ja ha començat a treballar en la pròxima edició i ha avançat que es garantirà la continuïtat del certamen, dirigit pel mallorquí Sebastià Bennasar des de la primera edició. 

L’escriptor ha considerat que organitzar aquest festival ha estat «una de les experiències més maques» de la seva vida i una «de les més intenses».
A parer seu, «en clau de literatura i de país crec que som un festival de referència i el model a seguir que ha inspirat molts altres festivals de petit format». A més, ha sostingut que «la novel·la negra en català té més visibilitat que mai i d’ella es parla als mitjans. Hi ha col·leccions i editorials específiques d’aquest gènere. Han aparegut nous autors, que conviuen amb els sèniors i s’ha ampliat la base lectora».

Comentarios
Multimedia Diari