La Canonja festeja els cinc anys de la seva independència de Tarragona

Aquest municipi ha complert el primer lustre d'ençà que s'erigí, el 2010, en el 947 municipi de Catalunya

| Actualizado a 22 mayo 2017 21:22
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

¿Cree que se debe proteger el catalán en las escuelas?


No

L’alcalde de la Canonja, Roc Muñoz, es referia ahir a la celebració com «la festa de la independència». Així es com ho reconeixen els canongins la recuperació del seu estatus com a municipi que una vegada va cedir en favor de la capital de la província. El màxim mandatari canongí recordava en plena jornada festiva a l’escenari de la Rambla 15 d’Abril, tal com s’ha retolat aquesta espaiosa i diàfana via urbana, que «per sisena vegada celebrem la recuperació del nostre poble com a municipi, i d’això ja en fa cinc anys».

 

La cercavila del seguici

La plaça del Castell de Masricart va ser el punt de partida del seguici popular que es desplaçà, acompanyat de molts veïns, fins a la Rambla 15 d’Abril. Obria el pas el mamut pelut Sisquet, escortat pel grup de Diables de la Canonja i els tabalers, que cedien el pas als admirats gegants Bià i Esperança. La gegantina parella no van parar de ballar durant el recorregut al so dels grallers de l’Aula de Música Tradicional i Popular el Tecler.

Darrere seu seguien les autoritats, encapçalades per l’alcalde Roc Muñoz, precedides per les marxoses notes musicals de Cossetània.

La rebuda a la Rambla del 15 d’abril va ser de les que posen de manifest el fet identitari d’un poble enorgullit de tornar a sentir-se canongí, després de molts anys de reclamar-ho.

L’alcalde va posar foc a la metxa d’una eixordadora traca que va tenir continuïtat amb un acolorit castell de focs artificials. Però la mainada restava a l’aguait d’un dels moments més esperats i que, cada any, forma part del ritual de la celebració: l’esclat d’una altra traca que en cadascuna de les explosions fa caure del cel gran quantitat de caramels i llaminadures que són acaparades pels més espavilats.

En un breu i planer parlament, l’alcalde Roc Muñoz esperonà la gernació concentrada a la Rambla, a continuar fent junts el camí emprés per la Canonja, tot afirmant que «fins ara no ens ha anat del tot malament» i va demanar, això sí, el suport dels canongins per seguir progressant «en una tasca conjunta, on tothom hi té el seu paper».

 

El refugi antiaeri

Tot seguit es va servir un refrigeri per a tothom, mentre l’alcalde convidava els canongins a visitar aquest dies, en jornades de portes obertes, la recuperació del refugi antiaeri construït durant la Guerra Civil, com a espai museístic en què es pot veure diversa documentació relacionada amb el seu procés constructiu, una llista de totes aquelles persones que hi van prendre part, a més de mostra d’armament i material bèl·lic.

La jornada festiva va cloure amb la presentació de les X Jornades de Màgia Impossible 2015, que tindrà lloc aquest cap de setmana al municipi.

Comentarios
Multimedia Diari