La Canonja sanejarà les aigües residuals a través de la depuradora de BASF

L'ACA invertirà més de 859.000 euros en connectar la xarxa de clavegueram del municipi amb la instal·lació de l'empresa

19 mayo 2017 23:55 | Actualizado a 20 mayo 2017 21:40
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) invertirà 859.200 euros per connectar la xarxa de clavegueram de La Canonja (Tarragonès) amb la depuradora industrial de l'empresa BASF. Aquesta actuació permet desencallar la sortida del sistema de sanejament de les aigües residuals del municipi, com a alternativa més eficient. Les obres que es desenvoluparan arran del conveni consistiran en una nova conducció que traslladarà les aigües residuals generades a La Canonja fins a l'entrada de la propietat de la indústria BASF, l'habilitació d'unes bombes centrífugues i un filtre que efectuï una correcta contenció dels sòlids superiors, entre altres. Un cop les aigües siguin tractades, es retornaran al mar.

 

L'actuació, aprovada en acord de Govern el passat 4 de novembre, ha suposat una modificació del Programa de sanejament d'aigües residuals urbanes (PSARU) 2005. Aquest programa preveia, inicialment, que el sanejament de La Canonja es derivés cap al sistema de sanejament de Reus. Amb tot, a proposta de l'Ajuntament, el Govern va estudiar la possibilitat de connectar La Canonja amb la depuradora industrial de BASF.

 

Després de ponderar solucions alternatives, l'ACA ha estimat com a més eficient aquesta alternativa, amb un cost de 859.244 euros amb el pagament diferit en quinze anys i sense costos financers. Per tant, l'ACA executarà l'actuació i ho finançarà amb aportacions constants de 57.282 ,93 euros anuals durant els quinze anys següents.

 

El termini d'execució material de l'obra és de deu mesos i es considera que la planta entrarà en funcionament durant l'any 2015. El cost d'explotació anual estimat és de 91.980 euros l'any, amb un volum previst de 1.200 metres cúbics diaris.

 

El cost de funcionament d'aquesta infraestructura, una vegada entri en servei, serà finançat per l'ACA mitjançant el sistema ordinari aplicable als sistemes de sanejament explotats per les administracions locals competents, és a dir, amb càrrec al cànon de l'aigua, com la resta de despeses de l'ACA.

 

Aquesta solució va ser aprovada pel Consell d'Administració de l'ACA el passat 8 d'abril del 2014, i ratificada per acord de Govern el passat 4 de novembre. Aquest dimarts, a la delegació del Govern a Tarragona, s'ha signat el conveni entre el director de l'ACA, Jordi Agustí, i l'alcalde de La Canonja, Roc Muñoz, amb la presència del delegat del Govern a Tarragona, Joaquim Nin.

 

L'alcalde de La Canonja ha destacat que s'ha treballat "molt dur" per assolir aquest acord i ha agraït la col·laboració del Govern per fer-ho possible. Per la seva part, el director de l'ACA, Jordi Agustí, ha subratllat que la solució escollida és "innovador, no convencional" i això ha provocat que hagi estat laboriós arribar a un acord.

Comentarios
Multimedia Diari