La coberta de l'absis de l'església de Sant Francesc de Valls serà renovada

El consistori ha pres la decisió després que els tècnics municipals ho hagin aconsellat arran de l\'estat precari de l'estructura, agreujat després de l'episodi de pluges i vent del gener del 2014

| Actualizado a 22 mayo 2017 21:17
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La cobertura de l’absis de l’antiga església de Sant Francesc de Valls serà renovada. El projecte bàsic de les obres ha estat aprovat aquesta setmana de forma inicial per la Junta de Govern de l’Ajuntament de Valls amb un import total d’execució de 30.900 euros (IVA inclòs).

El consistori ha decidit tirar endavant l’acció després que els tècnics municipals ho hagin aconsellat en un informe. L’edifici, tancat des de fa més de 30 anys i de propietat municipal, té problemes estructurals, agreujats després de l’episodi de pluges i vent del gener del 2014.

L’estat de precarietat de l’edifici ha obligat a fer diferents actuacions de conservació en els últims anys. Mai, però, s’ha fet una rehabilitació completa i definitiva. Ara, l’Ajuntament de Valls durà a terme una vegada més una intervenció que contempla l’enderroc de la cobertura actual. Posteriorment, se’n construirà una de nova amb la finalitat que es restableixin les condicions de seguretat i que es pugui fer front a les aigües pluvials.

La nova teulada descansarà sobre un nou forjat de biguetes de formigó i tindrà un acabat amb teula àrab. A més a més, la intervenció serà aprofitada per reparar el forat de la volta interior de l’absis.

El monestir va ser construït entre el 1582 i el 1595 amb les almoines dels frares mendicants, mentre que l’església va ser bastida annexada al convent. La vila va ajudar amb els materials de construcció i la cessió dels terrenys. Sent considerada la tercera església de Valls en capacitat, les dependències van passar a allotjar l’Hospital de la vila i, posteriorment, van ser utilitzades pel Col·legi de la Sagrada Família, ja que les germanes de la comunitat s’havien fet càrrec de l’hospital.

Durant els anys 60 l’edifici es va anar degradant i, finalment, el 1978 l’Arquebisbat de Tarragona va cedir gratuïtament les dependències a favor del patrimoni municipal. El 1981 es va restaurar la façana i, des de llavors, s’han anat realitzant actuacions puntuals. El 2003, per exemple, els alumnes d’una escola taller van intervenir les capelles, tot i que en aquell moment la teulada ja es trobava també en molt mal estat, havent patit despreniments, i la pintura mural estava pendent de restaurar.

Fa anys que el futur de l’església de Sant Francesc és incert. S’han projectat diferents usos, com integrar-la al conjunt del Pius Hospital.

Fins i tot, l’espai va acollir fa prop de 40 anys assajos castellers de la Colla Vella. Després de tot, la situació actual continua sent precària. El campanar d’aquesta església és una de les que configuren la silueta de la ciutat, però el seu interior segueix sent un desconegut pels mateixos vallencs.

Comentarios
Multimedia Diari