La investigació sobre la xarxa de frau fiscal amb cotxes de luxe es va iniciar el 2011

Nou dels 35 detinguts en l'anomenada operació Portòria han ingressat a la presó i quatre han estat extradits

19 mayo 2017 23:36 | Actualizado a 22 mayo 2017 11:35
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Les autoritats franceses van començar l'any 2011 a investigar l'activitat de la xarxa que es dedicava a defraudar l'IVA a través de la compravenda simulada de cotxes i que va ser desmantellada en una operació policial la setmana passada centrada al Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre. Els responsables del grup, de nacionalitat francesa, haurien ideat una complexa estructura societària per eludir el pagament d'impostos i blanquejar els beneficis amb la compra de béns o activitats com la prostitució. L'anomenada operació Portòria, segons l'han batejat els Mossos -Autocarrusel, segons la Guàrdia Civil-, s'ha tancat amb 35 detinguts, nou dels quals han estat empresonats i quatre extradits a França.

En total, aquesta xarxa organitzada hauria aconseguit beneficis d'entre 20 i 25 milions d'euros amb el frau de l'IVA, segons els càlculs de la Divisió d'Investigació Criminal dels Mossos, que ha conduït l'operatiu, ja pràcticament tancat, juntament amb la Policia Judicial de la Guàrdia Civil de Tarragona. La desarticulació va tenir lloc el passat 28 de gener amb la detenció de 35 persones i disset escorcolls -quinze dels quals a Tarragona, Torredembarra, l'Ametlla de Mar, el Perelló, així com dos a Perpinyà i Aix en Provence (França). Durant les perquisicions es va trobar abundant documentació, tres armes de foc curtes, dues de llargues i més de 18.000 euros en metàl·lic.

Del total de detinguts, 31 ho han estat a Catalunya, un a les Illes Balears i tres a França. El titular del jutjat número 1 de Tarragona va ordenar presó per a set d'ells, entre els quals els caps de l'organització, de nacionalitat francesa, així com els gestors i membres -principalment de nacionalitat espanyola i residents al Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre- que ajudaven a blanquejar amb els beneficis obtinguts. Dos dels detinguts a França també han estat empresonats, quatre han estat extradits a aquest país i la resta ha quedat en llibertat amb càrrecs. Se'ls imputa blanqueig de capitals, pertinença a grup criminal organitzat, frau fiscal i estafa.

A més dels Mossos i la Guàrdia Civil, en l'operatiu han participat en la desarticulació l'Agència Tributària, la Policia Judicial de Toulouse i membres del Servei Nacional de Duanes de Lió, en un equip tutelat per l'organització europea Eurojust. El jutjat d'instrucció número 1 de Tarragona, el Tribunal de Gran Instància de Lió i les fiscalies espanyoles i francesa han dirigit l'operació.

De fet, els primers indicis de la seva presumpta activitat delictiva van ser detectats per l'Administració Tributària de França l'any 2011, que van obrir una investigació judicial, policial i tributària pels delictes de blanqueig de capitals comès per grup organitzat, frau fiscal i estafa, entre d'altres. Va ser en aquest moment quan les inspeccions de la hisenda francesa van apuntar que una part important del frau de l'IVA detectat en l'activitat d'importació i exportació de cotxes de gamma alta procedia de la província de Tarragona i tenia ramificacions per diversos estats de la Unió Europea. Després de diverses comissions rogatòries i tràmits, fa vuit mesos es va constituir l'operatiu policial conjunt.

Segons ha explicat a l'ACN el sotscap de la Divisió d'Investigació Criminal dels Mossos, l'inspector Ramon Grasa, la xarxa tenia una estructura "complexa", "especialitzada" i "eficient", amb un repartiment precís de les funcions entre tots els seus integrants. A través de nombroses societats comprades a l'Estat espanyol -principalment ubicades del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre-, que controlava una central de compres inicialment ubicada a Torredembarra i, posteriorment a Cambrils, els responsables francesos del grup adquirien els vehicles per Internet a Alemanya.

 

"Carrusel de l'IVA"

El paper d'aquestes empreses, explica Grasa, resultava clau en l'aplicació del procediment conegut com a "carrusel de l'IVA" que emprava el grup. Tot plegat es basava en la simulació de la venda de cotxes usats a França. La compra dins de la Unió Europea mitjançant societats que disposaven d'un Número d'Operador Intracomunitari (NOI) inscrit en el Registre d'Operadors Intercomunitaris (ROI) els permetia, d'entrada, evitar el pagament inicial de l'IVA. Però no és així en el cas de particulars. Per això, abans d'arribar al comprador final, feien passar els cotxes importats com si fossin de segona mà a través de diverses societats que emetien factures falses mitjançant la central de compres. En el moment de la venda als particulars, el grup aplicava a França el REBU -Registre Especial de Béns Usats-, un impost molt més baix que l'IVA.

En realitat, però, cap dels vehicles que, teòricament, va ser adquirit per aquestes societats va arribar mai havia circulat anteriorment per territori europeu. Així doncs, el circuit de facturació simulat, segons els Mossos, permetia defraudar el pagament definitiu de l'IVA amb el qual està gravada l'adquisició de vehicles i, a més, multiplicava i fingia diferents operacions en països de la Unió Europea com l'Estat Espanyol, Romania, Bulgària i Portugal amb els consegüents beneficis per cada moviment.

Segons ha apuntat Grasa, tot i vendre els cotxes a un preu inferior, el grup aconseguia uns beneficis d'entre 600 i 1.000 euros per cada vehicle. El seu "gran volum de vendes", al voltant de 5.000 cotxes a l'any, els va permetre acumular una quantitat de beneficis considerable: entre els 20 i els 25 milions d'euros. "Aquests diners els blanquejaven comprant cases, xalets, cotxes de gamma alta per ells, amarraments, fins i tot a Torredembarra tenien un local on s'exercia la prostitució", detalla el mateix comandament policial.

 

Compra de societats amb problemes

A Catalunya i a d'altres punts de l'Estat espanyol, el grup va idea una fórmula per evitar el control de les autoritats creant una xarxa societària formada per diverses empreses que ja disposaven del NOI i estaven inscrites al ROI per poder fingir les importacions de vehicles. Això requeria, d'acord amb Grasa, la intervenció de gestors, blanquejadors i testaferros, que tenien les seves funcions delimitades. La majoria d'ells, de nacionalitat espanyola, van ser detinguts en l'operatiu al Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre. Els gestors de la trama i alguns treballadors han acabat també empresonats, mentre que la resta han estat imputats o seran citats a declarar en seu judicial.

Tenien com a missió adquirir societats amb problemes econòmics per utilitzar-les en la trama -en buscaven arreu de l'Estat per posar-les en circulació alternativament en el moment que l'Agència Tributària bloquegés acreditacions europees per operacions fraudulentes-, blanquejar i gestionar els diners obtinguts -ocultant l'origen i el destí d'aquests beneficis- o, simplement, prestar la firma per a les factures falses a canvi de petites compensacions econòmiques -tasca per a la qual utilitzaven persones amb problemes econòmics o de drogodependències-.

Comentarios
Multimedia Diari