La nevada emblanquina tot el Camp de Tarragona i deixa 1.100 escolars sense classe

La neu fa acte de presència en punts insòlits com Valls i acumula gruixos d'un pam en zones d'alçada (Video i Àudios)

| Actualizado a 22 mayo 2017 11:35
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La nevada enfarina tot el Camp de Tarragona. La neu ha fet acte de presència des de primera hora d'aquest dimecres en cotes baixes on insòlitament neva, com Valls, si bé el conjunt de l'Alt Camp i sobretot les comarques del Baix Camp, el Baix Penedès i especialment la Conca de Barberà i el Priorat són les més afectades, amb gruixos d'un pam de neu. Segons trànsit, només s'han tallat al trànsit les autopistes AP-2 i AP-7 i s'ha restringit el pas de vehicles pesants a la N-420 a Falset, si bé cal extremar la precaució en vies com ara la N-240 i la C-51, que recorren els colls de Lilla i de Santa Cristina. S'han suspès nombroses rutes escolars i un total de 1.100 alumnes s'han quedat sense anar a classe.

 

Els 400 alumnes del Priorat que fan ús de transport escolar, tant a la zona nord com a la zona sud, s'han hagut de quedar a casa. Totes les rutes en aquesta comarca han quedat suspeses i a la Conca de Barberà, la immensa majoria. Això ha fet que molts centres educatius hagin optat per tancar i els pocs que han obert, funcionen a mig gas. És el cas de l'Espluga de Francolí, on no han obert ni l'institut ni les dues escoles. Tampoc han obert les ZER Conca de Barberà i de Poblet.

 

A l'Espluga, el pregó ja advertia des de primera hora del tancament de les escoles i de les precaucions per evitar el gel davant les cases. "Netejo la meva entrada per poder sortir bé, més que res si hi ha una urgència", explica Jordi Pàmies. En tots els pobles es repetia la mateixa escena: veïns netejant carrers amb escombres i joves jugant, despreocupats sense haver d'anar classe, mentre els dinou equips llevaneu de l'Estat, Generalitat i Diputació treballen a la demarcació sense respir.

 

L'emblemàtic pont vell de Montblanc amb les muralles de fons i el monestir cistercenc de Poblet rojedat de vinyes han estat les estampes nevades més fotografiades a la Conca de Barberà. Segons ha informat el Consell Comarcal de la Conca a l'ACN, s'han suspès les 16 línies de transport escolar que gestiona, i també un parell de rutes comarcals de transport de viatgers -la línia 7, de Belltall-Solivella-Blancafort-la Guàrdia dels Prats i Montblanc, i la línia 9, de Senan-l'Espluga de Francolí.

 

Just al límit entre Tarragona i Lleida, al petit municipi de Belltall, molt avesat a les nevades, s'haviscut a primera hora cert col·lapse de trànsit. Hi ha nevat tota la nit i els gruixos a la carretera C-14 que travessa el poble eren importants. Mossos i màquines llevaneu s'han afanyat a resoldre-ho. Al Priorat, en concret a la N-420, a l'alçada de Pradell de la Teixeta, s'ha produït un accident a causa de la neu, amb un tràiler i tres vehicles implicats, que ha obligat a tallar aquesta transitada via.

 

A la Conca i al Priorat, les comarques tarragonines amb més municipis de muntanya, la neu ha agafat i ha deixat gruixos de fins a un pam. Però la neu ha agafat força també al Baix Penedès, sobretot a la zona del Montmell i a l'Arboç, al Baix Camp, especialment a la Febró, Prades, Cornudella i la Morera del Montsant, i a l'Alt Camp, a la Riba, Farena, Querol, Cabra i Aigumúrcia. Tant al Baix com a l'Alt Camp, uns 150 alumnes de cada comarca no han pogut ser transportats a la seva escola.

 

Les volves han sorprès els vallencs que no veien caure neu amb ganes des de fa una dècada, si bé no ha arribat a prendre. La majoria del territori continua emblanquinat. En molts punts ja no neva des del migdia, i segons les darreres previsions, les nevades aniran a la baixa i es podrien desplaçar a l'extrem est del país. Si bé les incidències més importants han estat els talls a les autopistes, algunes carreteres secundàries i camins del territori s'han hagut de tallar puntualment per la neu.

 

En declaracions a l'ACN, el delegat del Govern al Camp de Tarragona, Joaquim Nin, ha demanat màxima prudència als conductors davant el perill per presència de gel a la xarxa viària. Nin ha destacat l'arribada de neu a cotes baixes i la bona coordinació dels serveis d'emergències per garantir la normalitat al territori i poder reobrir les vies principals. "Les coses han funcionat com havien de funcionar, i arribarem a tot arreu en les pròximes hores, hi estem a sobre", ha afirmat el delegat.

Comentarios
Multimedia Diari