Són dos quarts de vuit del vespre del segon dilluns d’agost. Pugem al terrat de l’edifici de la Confraria de Pescadors i ens trobem vint dansaires amb espardenyes, acompanyats d’alguns membres de la Comissió Assessora del Seguici Popular. El grup, que fa dos mesos que assaja, fa una demostració als convidats. Es noten els nervis de les primeres vegades. Ells són els components del Ball de Titans, el nou ball que s’incorporarà enguany al Seguici Popular de la ciutat i que s’estrenarà durant les Festes de Santa Tecla. El Gremi de Marejants ha estat l’encarregat de recuperar-lo, després d’una llarga recerca per trobar referències històriques. La documentació explica que l’any 1692, el gremi va participar en l’entrada del Braç de Santa Tecla amb aquest ball.
Recuperar-lo ha estat sempre objectiu d’aquesta entitat serrallenca. Ja ho va intentar l’any 2010, però la crisi econòmica del moment va esvair el somni. L’any 2021, el gremi va tornar-hi. Aquesta vegada amb més ganes que mai. El Ball de Titans participarà en el Seguici, els dies 22 i 23 de setembre, entre el Ball de Cossis i la Moixiganga. Serà un dels balls que comptarà amb més membres i destacarà pel seu atractiu visual i cromàtic.
Eva Mauricio és l’encarregada de dirigir l’assaig, mentre que un altaveu posa la melodia enllaunada. Els dansaires es col·loquen uns llençols blancs per sobre, amb braços amagats. Només se’ls hi veu el cap. Aquesta tela és exclusivament pels assajos; la bona i definitiva encara està en procés. Comencen a moure’s i a practicar les figures. Dilluns era el torn de la V. També hi ha el Quadrat, la T, la Creu o el Caragol.
Per recuperar un ball d’aquestes característiques, el primer que s’ha de fer és cercar la documentació que reforci la seva presència històrica a la ciutat. Els encarregats de portar-ho a terme han estat Josep Maria Sabaté i Quim Mas. Per la seva banda, Salvador Fà ha aportat la part d’assessoria tècnica. Gràcies a tota la informació recollida, s’han anat detallant altres elements, com la indumentària, la coreografia o la música.
El ball està compost per vint persones que es divideixen en quatre grups de cinc membres. En cada grup, els balladors aniran lligats per una tela de color vermell i blau, deixant al descobert el cap. Cada dansaire portarà un casc, que té com a base la forma d’una carabassa, on aniran modelats elements amb formes marines, peixos i aus. A la cara portaran una màscara amb un nas llarg, que serà flexible, i amb un picarol a la punta.
La indumentària serà una camisola de màniga llarga i els pantalons –tipus bombatxo–, fins als genolls i de color ocre. A les cames hi portaran polaines amb picarols, i les espardenyes de pagès, amb tires blaves i vermelles.
L’encarregat de vestir el ball ha estat Josep Maria Casas, qui compta amb una llarga trajectòria en aquest àmbit. El modista ha vestit altres balls, i també la majoria de gegants de la ciutat. L’escultora tarragonina Àngels Cantos ha coordinat l’equip i actualment està ultimant els detalls dels cascos i les màscares.
Pel que fa a la dansa, «és un ball elegant, alegre i vistós. Tant que, segons diuen, quan un rei o arquebisbe arribava a la ciutat, sempre demanaven la seva presència», explica el president del Gremi de Marejants, Francesc Seritjol. La coreografia és obra de Claustre Fà, coneguda per dirigir des de fa molts anys l’Esbart Dansaire de Tarragona. «La dansa ha anat evolucionant, tenint en compte les necessitats del vestuari i d’altres elements. Hi ha coses que, a la pràctica, ha estat difícil plasmar», explica Fà, qui porta des de febrer treballant amb aquesta coreografia.
Per fer la música, s’ha utilitzat un fragment de la partitura del mestre Ramon Bonet sobre el Ball de la Baieta. La melodia principal, amb aires jovials, ha estat obra d’Oriol Guinovart. Tot i que en els assajos fets fins ara s’ha fet servir un altaveu per seguir la música, el conjunt instrumental que acompanyarà el ball serà una cobla de ministrers.
Molts perfils de balladors
Una de les característiques d’aquest nou ball és que els seus membres són d’edats totalment diferents i amb inquietuds i procedències ben variades. Rosa Maria Oliva, de 65 anys, ha complert un dels seus somnis. «El meu fill es va assabentar d’aquest nou projecte i em va avisar. Sempre m’ha agradat, però mai he pogut implicar-me en un ball perquè treballava. Ara que m’he jubilat i tinc temps és el moment», explica Oliva, minuts després de treure’s el llençol blanc de sobre. Oliva no és serrallenca i tampoc del Gremi de Marejants.
Una altra de les balladores és Núria Leandro, de 29 anys. És del barri i està vinculada a l’entitat pràcticament des de que va néixer. «No les tenia totes, però al final em van acabar enredant. El gremi forma part del meu dia a dia. Ara, a més, també per Santa Tecla», comenta Leandro.
Actualment, el Gremi de Marejants és conegut per la seva participació en la Setmana Santa de la ciutat, però, històricament, era una associació amb un alt valor cultural. De fet, aquí vol arribar aquesta nova generació que lidera l’entitat. Recuperar el Ball de Titans al Seguici Popular és un somni que el Gremi ha perseguit durant, almenys, 14 anys. Ara, després d’una feina ingent, és hora de recollir els fruits.