L'aigua desde la vessant arqueològica i patrimonial

L’Ajuntament de Tarragona, l’ICAC, la URV i Ematsa signen un conveni de col·laboració per difondre el cicle integral de l’aigua en l’àmbit de l’arqueologia clàssica i el patrimoni històric

26 febrero 2019 18:24 | Actualizado a 27 febrero 2019 19:09
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Ajuntament de Tarragona i president de l’Empresa Municipal Mixta d’Aigües de Tarragona (Ematsa), l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC) i la Universitat Rovira i Virgili (URV) han signat avui dimarts un conveni de col·laboració amb l’objectiu de desenvolupar programes i projectes de documentació i difusió en l’àmbit de l’arqueologia clàssica i el patrimoni històric, tots vinculats a la captació i portada de l’aigua als municipis de Tarragona, la Canonja, el Catllar i els Pallaresos.

“Es tracta que l’ICAC pugui aportar la seva competència tècnica i acadèmica per fer valdre continguts arquitectònics, culturals i socials vinculats a la història del cicle integral de l’aigua a Tarragona, la Canonja, el Catllar i els Pallaresos. L’objectiu d’aquest acord és protegir, estudiar i difondre el nostre patrimoni”, subratlla l’alcalde i president d’Ematsa, Josep Fèlix Ballesteros.

Amb els continguts resultants de la col·laboració es pretén que sigui possible desenvolupar noves activitats que difonguin el valor de l’aigua com a recurs, i que la seva perspectiva històrica que expliqui la seva determinant importància en la construcció urbanística, cultural i social de territoris i comunitats. Les activitats que es desenvolupin serviran per fomentar el culte a la gestió del cicle integral de l’aigua. També s’adaptaran per poder-les incloure a l’agenda sociocultural de la ciutat on podran transmetre als ciutadans sensibilització i consciència ambiental.

La rectora de la Universitat Rovira i Virgili, Maria José Figueras, ha destacat la importància “d’un conveni que consolida la relació entre l’Ajuntament, la Universitat i Ematsa. Aquest acord posa en valor un bé preuat com és l’aigua. És important difondre la investigació de la captació i distribució d’aquest recurs”. I ha conclòs: “Volem que es noti la nostra presència com a promotora dels valors del nostre patrimoni”.

Per la seva part, el director de l’ICAC, Josep Maria Palet, ha defensat que “l’estudi de la gestió de l’aigua és un tema de recerca molt important i de molta actualitat. La distribució i captació d’aigües són obres que afecten el conjunt del territori i que implica a diferents municipis, per la qual cosa tenen una connotació comarcal”.

I ha afegit: “També realça elements patrimonials desconeguts i que poden tenir un impacte en la captació del turisme cultural”. Una idea que també ha recollit el director de l’Escola d’Arquitectura, Pau de Solà-Morales: “Elaborarem un pla estratègic per conèixer el patrimoni que tenim, ja que és la millor manera de difondre’l”.

Precisament un dels eixos que contempla aquesta línia de col·laboració que s’enceta a partir d’avui és la redacció d’aquest Pla estratègic per a la protecció, estudi i difusió del Patrimoni Històric vinculat a la captació i portada de l’aigua als municipis de Tarragona, la Canonja, el Catllar i els Pallaresos.

Aquest pla estratègic contemplarà un catàleg dels elements patrimonials relacionats amb el cicle integral de l’aigua en els municipis esmentats i inclourà una sèrie de propostes d’actuació de difusió i/o museïtzació, que poden agrupar diversos elements patrimonials, amb la voluntat de definir estratègies futures d’actuació i d’implementació del Patrimoni de l’aigua en els circuits culturals dels municipis afectats.

Així mateix, l’ICAC i l'ETSA de la URV es comprometen a elaborar un catàleg dels elements patrimonials relacionats amb el cicle integral de l'aigua en els municipisesmentats. Aquest llistat inclourà una sèrie de dades descriptives i de localització.

A més es valorarà el seu nivell de conservació i les necessitats de restauració de cadascun dels elements. Finalment, el conveni també recull que l'ICAC i l'ETSA de la URV es comprometen a assessorar a Ematsa en la preparació d'una primera activitat de socialització vinculada al Patrimoni de l'aigua.

Comentarios
Multimedia Diari