L´Àliga del seguici de Valls serà restaurada aquesta primavera

L´actuació es farà en el marc del Pla de conservació i millora del patrimoni immaterial vallenc i coincidirà amb la 25a sortida que aquest element fa per la Festa Major

| Actualizado a 22 mayo 2017 18:09
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Àliga, un dels elements del seguici cerimonial de Valls més singulars, serà restaurada aquesta primavera, tot coincidint amb la seva 25a sortida per la Festa Major de Sant Joan. Els treballs seran realitzats per la professional restauradora Anna Valls Berbel a petició de l’escultor autor de l’element, el vallenc Anton Gurí i Comes.

L’actuació s’inclou en el Pla de conservació i millora del patrimoni immaterial vallenc, impulsat per l’Ajuntament de Valls i ja iniciat l’any passat amb la restauració del gegantó Lladrefaves i els canvis d’indumentària dels quatre gegants.

Amb aquesta acció, l’Àliga serà netejada, es reintegraran les llacunes i es fixarà la capa pictòrica, protegint l’obra amb materials estables. A més a més, es realitzarà una investigació històrica-artística i tècnica, documentant fotogràficament tota la intervenció, que sempre respectarà l’obra original. Finalment, s’exposaran els resultats en una memòria i es confeccionaran mappings (mapatges) de les alteracions. L’objectiu de la restauració és fer desaparèixer la brutícia superficial, les fissures, esquerdes i bosses d’aire.

L’actual figura de l’àliga és de 1991. Va ser estrenada per les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela d’aquell mateix any. Des de llavors, ha participat en el seguici cerimonial de la Festa Major de Sant Joan i, enguany, ja serà la 25a vegada.

A Valls, l’Àliga és un element que compta amb diverses peculiaritats que la fan especial. Per exemple, durant la Festa Major i les Festes Decennals presideix el balcó del saló de plenaris; balla a l’interior de l’església de Sant Joan la nit de Completes, el 23 de juny, o el fet de portar un colom blanc viu al bec.

 

Restauradora qualificada

Anna Valls és la professional escollida per l’Ajuntament de Valls i pel mateix escultor de l’Àliga per dur a terme els treballs. És diplomada en restauració i conservació de béns culturals i graduada en arts aplicades. A més, té un màster en conservació i restauració de béns culturals per la Universitat Politècnica de València.

Comentarios
Multimedia Diari