Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

El top 20 de la catedral segons el Degà

Agost. El Capítol de la Catedral organitza unes visites pels 700 anys de l’entrada del Braç de santa Tecla, guiades pels canonges

| Actualizado a 06 agosto 2022 06:30
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

No és habitual que el Degà del Capítol de canonges d’una catedral condueixi la visita guiada a un temple. A Tarragona això està succeint cada dimarts (18 h) i dimecres (10 h) d’agost per part de Mn. Antoni Pérez de Mendiguren i Cros. També un altre canonge, el de patrimoni, el doctor Mn. Antonio Martínez Subías, en fa cada dijous i dissabte (12 h) fins al dia 13. Avui els portem el top 20 dels espais de la catedral segons el Degà.

1. La façana inacabada per l’emergència de la pesta negra, amb la porta central gòtica, el judici final sobre la llinda, la Mare de Déu al mainell, les estàtues dels profetes i apòstols, la imponent rosassa o el sarcòfag romà encastat sobre la porta lateral dreta d’estil romànic.

2. El baptisteri, amb una pica de grans dimensions, obtinguda del reaprofitament d’un bloc del fris del temple romà d’August.

3. La capella barrococlassicista de santa Tecla, inaugurada el 1775 i custòdia de la relíquia de la patrona, a qui fou dedicada la catedral.

4. La capella renaixentista de sant Fructuós, acompanyat dels diaques Auguri i Eulogi, protomàrtirs hispànics cremats a l’amfiteatre l’any 259.

5. La cripta de la capella de sant Fructuós, que hostatja el sepulcre del cardenal Francesc d’Assís Vidal i Barraquer, exiliat per la guerra civil, i el de l’arquebisbe Josep Pont i Gol, emblema de la transició democràtica.

6. Els vestidors dels canonges i actual sala de reunions del Capítol, no obert a les visites estàndards, amb estris com la copa i la caixa de les votacions, que en garanteixen el caràcter secret.

7. Una part del cadiratge gòtic en fusta de l’antic cor, ara situat al presbiteri i que havia ocupat la nau central fins a temps prou recents, el 1963.

8. La càtedra o cadira de l’arquebisbe, origen del mot catedral, separada de la que ocupa el degà o el canonge oficiant a l’altre lateral del presbiteri.

9. El retaule major de l’escultor Pere Joan, amb predel·la dedicada a la vida de santa Tecla, i les imatges de la Mare de Déu, Tecla i els sants Pau, Fructuós i Oleguer, primer arquebisbe en la repoblació medieval de Tarragona.

10. El sepulcre en marbre blanc, en el mur dret del presbiteri, de l’arquebisbe Joan d’Aragó, qui consagrà la catedral el 1331. Escortat per Tecla als peus i per Fructuós a la capçalera.

11. La sagristia major o sala del tresor amb un sostre de magnífic enteixinat gòtic mudèjar, l’urna per al monument del Dijous Sant i diferents custòdies.

12. L’antiga sala capitular, reservada a ocasions especials, i la capella del Corpus Christi, que avala la importància històrica d’aquesta festivitat a la nostra ciutat. Ara són les sales gòtiques del Museu Diocesà.

13. L’enorme tapís de la Bona Vida, penjat en el mur esquerre de la sala capitular, datat entre els segles XIV i XV, en un estat de conservació força preocupant.

14. El pany mortuori del monestir de Poblet. Penjat en el mur dret de la mateixa sala, fou adquirit a un antiquari.

15. La bella porta romànica del claustre, obrada en marbre blanc, que el comunica amb l’interior de la seu.

16. El claustre, amb 295 capitells i impostes de marbre blanc, entre els quals el de la processó de les rates, en què el gat es fa el mort i ataca els rosegadors.

17. El tèmenos, mur romà del segle I, del qual habitualment només se’n visita una part.

18. La capella de la Mare de Déu del Claustre, refeta després de la guerra del Francès per l’escultor tarragoní Bernat Verderol Roig, i que custodia la imatge de la seva titular, datada entre els segles XIII-XIV.

19. Una taula de l’Edat Mitjana, situada a l’antic refetor, avui sala del romànic del Museu Diocesà.

20. El nou audiovisual projectat al final de la visita, projectat pel prestigiós Grup Transversal.

Comentarios
Multimedia Diari