Més de cent anys d’un ball perdut a Alcover

Ball de Cercolets. La voluntat és potenciar el seguici cerimonial i cultivar el patrimoni cultural entre els més joves del municipi

| Actualizado a 03 abril 2019 09:11
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

«És una iniciativa molt bona poder ensenyar balls tradicionals als alumnes perquè coneguin la tradició i sentin estima cap a la pròpia cultura», explica Martí Guarch, el director de l’Escola d’Arts Escèniques, i els impulsors de recuperar el Ball de Cercolets d’Alcover. I és que estava perdut des de feia més de 100 anys. La voluntat és potenciar el seguici cerimonial i cultivar el patrimoni cultural entre els més joves. 

L’Escola d’Arts Escèniques Martí Guarch assumeix les despeses del ball, i ara s’ha iniciat una campanya de finançament, amb la venda de flors fetes per les nenes del ball, i amb complements oficials que es presentaran per Sant Jordi, també s’està treballant en el disseny d’un logotip per donar imatge pròpia al ball. 

L’associació està vinculada i dirigida per l’escola, però compta amb un equip de persones del municipi, vinculades a la cultura, que estan treballant en equip per fer possible la recuperació. El ball està format per deu ballarines, amb un vestuari i coreografia de creació pròpia per les alcoverenques Myriam Mestres i Sandra Romeu. Elles s’han encarregat del patronatge, fent referència al blau de la Mare de Déu del Remei, i també han ensenyat el ball a les participants. 

Voluntat de renovació
La idea és que les diferents alumnes de l’escola puguin anar agafant el relleu, amb la voluntat que hi hagi renovació i oportunitats per a més ballarins i ballarines. 

L’historiador i representant del Centre d’Estudis Alcoverencs, Jaume Camps, apunta que «és un orgull comptar amb un nou element format per alcoverencs i alcoverenques per potenciar la cultura de la nostra societat com a element de cohesió». El Ball de Cercolets ja va tenir una primera aparició a l’espectacle Racons d’Alcover,  al mes de desembre, però ara s’ha presentat a l’Església Vella d’Alcover. L’acte va omplir-se de gom a gom i va comptar amb el Ball de Diables Bruixots d’Alcover com a padrins. El bateig va anar a càrrec d’actors de Premium Actors, que a to de paròdia, van recrear una cerimònia del segle passat. El bateig va concloure amb un sopar popular i concert que va allargar-se fins a la nit. 

El Ball de Cercolets podrà veure’s en diverses festes del poble d’Alcover, ja que la principal voluntat és que s’incorpori com un element més dins del seguici cerimonial, i ajudi a incentivar l’estima per les tradicions i les festes populars d’Alcover, com la Mare de Déu del Remei o la Festa Major. 

«S’està treballant per recuperar la música de cara a les Decennals del mes de juny, però costa trobar les partitures i documents d’aquella època. De moment utilitzem una música adaptada», detalla Guarch. El pròxim mes de juny, el municipi celebrarà les Decennals en honor a la Mare de Déu del Remei, i el Ball de Cercolets també hi actuarà.

Comentarios
Multimedia Diari