Movem Tortosa vol rehabilitar habitatges particulars per llogar-los a preus assequibles

El candidat Jordi Jordan recorda que la ciutat acumula 2.700 pisos buits i aposta per mesures com la masoveria urbana, amb la cessió de cases de propietat municipal

| Actualizado a 22 mayo 2017 18:11
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

¿Cree que se debe proteger el catalán en las escuelas?


No

Movem Tortosa vol replicar a la ciutat la iniciativa d'altres municipis similars, com Vilafranca del Penedès, on l'Ajuntament ha rehabilitat en quatre anys uns 46 habitatges cedits per particulars i que ha destinat al lloguer a preus assequibles. El candidat Jordi Jordan ha proposat aprovar un Pla Local de l'Habitatge per capgirar, en l'horitzó d'entre vuit i deu anys, l'actual situació de la ciutat que, segons ha xifrat, acumula uns 2.700 pisos buits. La idea, centrada principalment en actuacions al nucli antic, es complementaria amb la masoveria urbana -que el consistori cedeixi cases de propietat municipal perquè siguin rehabilitades- o continuar impulsant les subvencions per rehabilitar façanes.

Jordan reconeix que restaurar i posar al mercat de lloguer una quarantena de pisos en un mandat seria un "èxit" en el cas de Tortosa. La proposta, segons ha desenvolupat, consistiria en un programa perquè els propietaris d'habitatges del nucli antic els cedissin temporalment a l'Ajuntament, que s'encarregaria de rehabilitar-los i llogar-los a col·lectius com "joves o emprenedors" a "preus econòmics". Un cop el consistori aconseguís recuperar la inversió, les tornaria als propietaris. "Tothom i surt guanyant: la construcció, les persones que podrien viure-hi amb preus econòmics i els propietaris ue recuperarien la casa rehabilitada", sosté.

Aquesta seria la principal mesura inclosa en el Pla Local de l'Habitatge, que també inclou un altre concepte nou a la ciutat, el de la "masoveria urbana". És a dir, i en paraules del candidat, que les cases actualment de propietat municipal -"moltes als barris històrics"- siguin " cedides als joves i diferents col·lectius perquè les rehabilitin i hi puguin viure". Una experiència, ha recordat, que ja ha estat assajada a diferents ciutats d'Europa i a Catalunya.

Complementaria el pla una tercera gran mesura: el manteniment i ampliació de les subvencions als propietaris per rehabilitar les façanes del nucli antic, tal i com s'ha fet durant els últims anys. Tot plegat, segons Jordan, permetria donar sortida, segons ha xifrat, a un centenar de cases en els pròxims quatre anys, dels 2.700 pisos buits que acumula la ciutat.

Per a Movem Tortosa, de fet, les actuacions s'haurien de traduir en resultats palpables per capgirar l'actual situació en uns vuit o deu anys, contribuint a incentivar a la resta de propietaris i a la iniciativa privada perquè segueixin el camí de la rehabilitació, una "obsessió" política de la candidatura si assoleix el govern municipal. En aquest sentit, considera Jordan que qualsevol expansió urbanística de la ciutat s'ha d'aturar fins que no s'hagi rehabilitat i condicionat l'actual espai urbà.

Concretament, la idea busca repoblar amb gent jove d'altres barris els actuals espais històrics, convertits en autèntics ghettos en condicions d'habitabilitat paupèrrimes en molts cassos. Un concepte vinculat també a l'aposta de la candidatura pel turisme patrimonial: "no té sentit tenir monuments envoltats de cases en ruïna com passa ara", ha tancat Jordan.

Comentarios
Multimedia Diari