Recorregut per conèixer el Seguici Popular de prop

La Casa de la Festa. En la visita guiada no tan sols es repassen tots els elements 
que formen el Seguici Popular de la ciutat, sinó que s’endinsa en els seus orígens

| Actualizado a 18 agosto 2021 08:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

¿Cree que se debe proteger el catalán en las escuelas?


No

La Casa de la Festa ofereix durant aquestes festes de Sant Magí 2021 visites guiades per a conèixer de ben a prop tots els elements que participen en el Seguici Popular de la ciutat. Encara que normalment el local es troba obert dilluns, divendres, dissabte i diumenge per a qui vulgui visitar-lo i seguir les explicacions escrites del recorregut, no hi ha cap dubte que val la pena invertir la mitja hora que dura la visita que, a part d’explicar tots i cadascun dels gegants, capgrossos, bèsties i balls populars, et permet conèixer el seu origen.

Les visites tenen un aforament màxim de trenta persones i requereixen una reserva prèvia. Malgrat això, molts acaben per no venir, una problemàtica de la qual artistes i organitzadors d’esdeveniments es queixen. Entre ells, el responsable d’Imaginautes, entitat que gestiona la Casa de la Festa, Jordi Gómez: «S’hauria de buscar un altre mètode, perquè d’aquesta manera sempre passa el mateix. Poses trenta places que s’omplen de seguida, però després fallen la meitat i ni avisen. Si féssim pagar un euro, o fins i tot menys, segur que això no passaria». Tanmateix, aquest fet permet que aquells que s’acostin a l’últim moment sense ni tan sols haver fet la reserva tinguin l’oportunitat d’incorporar-se.

Així i tot, la vintena aproximada de persones que assisteixen a la visita tan sols entrar al local, localitzat a la Via Augusta, són rebuts ni més ni menys que pels sis gegants de la ciutat acompanyats de la Cucafera, encarregats d’obrir i encapçalar el recorregut, com no podria ser de cap altre forma. Seguidament, i després de visualitzar un vídeo amb imatges de les festes de la ciutat on apareixen tots els protagonistes de la visita en acció, el grup es deté en la sala on s’hi troba el bestiari i els nans. Els primers, liderats per la reina de la ciutat amb les seves plomes de llautó daurades, l’Àliga de Tarragona, es troba acompanyada d’altres habituals en les festes com la Mulassa, el Drac de Sant Roc o el Griu.

Per l’altre costat, els dinou nans, tretze vells i sis nous, es troben repartits per tota la sala. Aquest potser és el punt més interessant en quant els orígens, ja que, els nans antics, exceptuant el capità, l’andalusa i la pagesa, hi ha opinions contràries sobre en qui es van basar a l’hora de fer-los entre els historiadors tarragonins Adolf Alegret Boronat i Joan Salvat i Bové. Per finalitzar la visita, junt amb un recull de fotografies i elements de les festes, es fa un repàs de tots els balls populars, com el ball de bastons, el dels pastorets o el de Serrallonga.

Qui estigui interessat a assistir a la visita encara és a temps, ja que fins demà es continuaran realitzant quatre vegades cada dia, a les 11 i 12 del matí i després a la tarda a les 6 i 7 hores.

Comentarios
Multimedia Diari