Recórrer la serra de Montsant pas a pas a través de Street View de Google

Els amants del senderisme, la natura i els espais protegits, i la ciutadania en general, poden programar ara les seves rutes als parcs naturals de Catalunya amb una visita virtual

| Actualizado a 22 mayo 2017 21:18
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

¿Cree que se debe proteger el catalán en las escuelas?


No

Des d’avui, ja són visibles en format street view i es poden recórrer virtualment dins Google Maps un total de 21 rutes de senderisme de Catalunya que gestiona el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural.

A partir d’ara, passejar de manera virtual pel congost de Fraguerau a la serra de Montsant ja és possible, i també pel delta de l’Ebre i els Ports, a més d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici; Alt Pirineu; Cadí-Moixeró; Pedraforca; cap de Creus; Montgrí i illes Medes i l’Albera.

Aquesta publicació de diverses rutes pels parcs de Catalunya a Street View és fruit del conveni de col·laboració entre la multinacional nord-americana Google i la Generalitat de Catalunya, signat el passat mes de maig.

 

Alta tecnologia

Aquests senders i les imatges que ofereixen aquests entorns privilegiats han estat gravats amb la més alta tecnologia òptica topogràfica (Trekker) de Google.

Aquesta publicació és la culminació del projecte de digitalització desenvolupat des del mes de maig de 2014 fins ara amb l’objectiu de posar en valor el patrimoni natural i paisatgístic dels espais protegits de Catalunya.

Això ha estat possible gràcies a la col·laboració entre el DARP i el personal tècnic dels parcs de Catalunya, el Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació de la Generalitat de Catalunya del Departament d’Empresa i Ocupació i, finalment, el personal tècnic de Google que aporta la tecnologia trekker i la cessió dels equips que fan possible la publicació de les rutes a la plataforma Google maps.

El conseller d’Agricultura, Josep Ma Pelegrí, ha remarcat l’aposta del Govern per la utilització de les noves tecnologies i els acords entre la Generalitat i Google ara fa un any per «promoure i incrementar la visibilitat internacional dels actius de Catalunya de manera territorialitzada».

«En el nostre cas, aquesta iniciativa de publicar les rutes pels parcs a Google maps té també com a objectiu contribuir a la dinamització dels territoris inclosos en espais protegits, en línia amb allò que preveu el Pla de gestió dels espais protegits recentment aprovat pel Govern, que cerca l’equilibri entre la protecció dels valors i la biodiversitat que atresoren i la dinamització de les activitats que s’hi desenvolupen sota criteris de sostenibilitat ambiental, econòmica i territorial».

 

Tecnologia Trekker

Google Street View ofereix l’accés virtual a aquestes 21 rutes de senderisme pels parcs de Catalunya gràcies a la tecnologia Trekker, desenvolupada per Google.

Aquesta tecnologia consisteix en una estructura portàtil equipada amb 15 lents que permet a un operador obtenir imatges en 360 graus de paratges allà on un vehicle motoritzat no pot accedir.

Catalunya ha estat la primera Administració pública a Europa a signar aquest acord amb Google. En aquest sentit, ja va ser notícia per l’ús d’aquesta tecnologia l’abril passat, quan es van publicar a Google Maps, amb la tecnologia street view, imatges panoràmiques de 16 dels principals monuments catalans, en una iniciativa promoguda per Google i la Generalitat a través del Departament de Cultura i del CTTI, i posteriorment, a l’agost passat, amb la publicació dels 40 racons més inèdits de la costa catalana, en una iniciativa promoguda en la mateixa línia pel Departament d’Empresa i Ocupació i el CTTI amb la col·laboració de l’Agència Catalana de Turisme.

Físicament, el Trekker és una ‘motxilla’ d’1,2 metres i 18 quilos de pes, que du incorporada una càmera amb 15 lents que capta imatges de 360 graus cada 2,5 segons. Aquestes imatges, un cop processades, s’incorporen a Street View.

Aquesta tecnologia revolucionària, que forma part del projecte de digitalització global del planeta de Google, està permetent que tothom pugui accedir virtualment als indrets més espectaculars, remots i de difícil accés del món a través d’un ordinador, i obre les portes a possibilitats de promoció d’espais d’interès turístic, paisatgístic i cultural inimaginables fins fa molt poc temps.

Els amants del senderisme, la natura i els espais protegits poden programar ara les seves rutes als parcs de Catalunya.

 

Cinc setmanes de rodatge

El projecte de ‘visualització’ en format street view de les rutes pels parcs de Catalunya, impulsat pel Departament d’Agricultura en el marc de l’acord signat entre Google i la Generalitat l’any passat, s’ha desenvolupat des del mes de maig fins ara.

La gravació de les imatges es va prolongar durant 5 setmanes, entre juliol i agost de 2014 (aprofitant la bona meteorologia a l’estiu per aconseguir les millors imatges), durant les quals es van recórrer més de 150 quilòmetres de senders al llarg de les principals rutes que recorren els parcs naturals de Catalunya.

Durant el projecte, es van prendre més de 200.000 imatges que posteriorment s’han digitalitzat per publicar les 21 rutes en format street view a la plataforma Google maps.

Comentarios
Multimedia Diari