Repsol revisa les seves instal·lacions submarines a la costa tarragonina

La companyia petroliera ha contractat un vaixell especialitzat amb videocàmeres i robots no tripulats

19 mayo 2017 23:44 | Actualizado a 22 mayo 2017 11:26
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Repsol ha dut a terme aquest mes una inspecció submarina de les instal·lacions que té a la costa tarragonina, tant al port com a la plataforma Casablanca i els pous que explota al delta de l'Ebre. Es tracta d'una revisió que la companyia petroliera fa cada dos anys, des que es van posar en marxa les instal·lacions a principis dels vuitanta, per comprovar les condicions de seguretat. Per primer cop la companyia ha contractat el Volstad Surveyor, un vaixell provinent del Mar del Nord, de 90 metres d'eslora, equipat amb l'última tecnologia. La inspecció, que ha requerit prop d'1,5 milions d'euros d'inversió i un equip de més de 60 persones, ha culminat amb èxit, i només s'han detectat incidències menors.

 

Seguint el seu pla d'inspeccions anual, Repsol ha fet, en els darrers deu dies, la revisió i manteniment de totes les instal·lacions submarines al voltant de Casablanca i, sobretot, de l'oleoducte que transporta el petroli produït a la plataforma fins al pantalà de Repsol, al port de Tarragona. "Ha estat una campanya exitosa, no hem trobat anomalies importants", ha declarat Alberto del Corral, director de l'Actiu de Tarragona de Repsol Investigaciones Petrolíferas, SA, durant una visita al vaixell, amarrat aquest dimecres al port.

 

La companyia estima que del total de dades recollides, un 40% ja s'hi ha intervingut o han quedat resoltes 'in situ'. Més enllà d'haver canviat una bomba submergible a Lubina i Montanazo, els dos nous pous que s'exploten des de fa un parell d'anys, i protegit amb sacs una línia submarina que s'havia desplaçat a la zona de Rodaballo, les inspeccions no han detectat cap més incidència. També s'han mesurat tots els potencials catòdics. Tot aquest treball s'ha pogut fer a través de les videocàmeres i els robots no tripulats que disposa el vaixell.

 

Es tracten de dos ROV (Remotely Operated Vehicles), uns avançats models de submarí que poden arribar als 1.500 metres de profunditat. "Es controlen des del vaixell, amb joysticks talment com si fossin un vídeo joc, i són uns robots amb braços articulats i pinces, amb la sensibilitat gairebé com la mà humana", ha afirmat Alberto del Corral. El vaixell, propietat del grup norueg Deep Ocean, també disposa d'una gran grua de 70 tones. Donades les seves prestacions d'última tecnologia, és un vaixell molt sol·licitat. De fet, Repsol s'ha entès amb la companyia Enagas per compartir les despeses del trasllat de l'embarcació des del Mar del Nord.

 

Les inspeccions, avalades per la companyia certificadora Llois Register, no han alterat en cap moment el funcionament de la plataforma ni tampoc l'activitat dels pescadors. "Amb les feines d'arrossegament ens poden perjudicar la visibilitat, per això ens coordinem amb les confraries i un pesquer contínuament roman al nostre costat per advertir la resta", ha dit Alberto del Corral. Amb una desena de pous en explotació al litoral tarragoní, Repsol produeix uns 5.000 barrils diaris. En relació als estudis de geofísica marina per detectar nous jaciments, del Corral ha avançat que en breu s'obtindrà el permís d'Indústria per iniciar l'activitat a l'estiu.

Comentarios
Multimedia Diari