<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-THKVV39" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Whatsapp Diari de Tarragona

Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Sàtira tarragonina el Dia Internacional de la Dona

Tot i que inicialment la funció s’havia de celebrar al Passeig de les Palmeres, el mal temps va obligar a traslladar-ho a l’Antiga Audiència

08 marzo 2025 21:22 | Actualizado a 08 marzo 2025 22:12
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

«Atenció, tota la gent de Tarragona i de fora! L’entremès que ara veureu se diu Ball de Sogra i Nora. Toca perona!». D’aquesta manera començava el nou ball parlat que l’Associació de Dames i Vells de Tarragona ha recuperat i que va estrenar aquest dissabte, 8 de març, en el marc del Dia Internacional de la Dona.

Tot i que inicialment la funció havia de celebrar-se al passeig de les Palmeres, la pluja va obligar a l’últim moment a traslladar les cinc funcions programades a l’Antiga Audiència. El mal temps, però, no va frenar les ganes dels tarragonins i les tarragonines de descobrir què havia preparat aquesta vegada l’entitat. I és que mitja hora abans de l’estrena, la cua ja arribava al Camp de Mart.

«És tot un èxit i una demostració que la marca de Dames i Vells funciona. Ens hauria agradat fer-ho al carrer, però no ha pogut ser. Tot i això, hem sigut capaços d’adaptar-nos al teatre i estem molt contents per la rebuda de la ciutadania», explicava Oriol Grau, el director del ball parlat de Sogra i Nora, minuts abans del segon passi.

Amb els primers compassos de música, arrancaven els primers aplaudiments. Interpretat íntegrament per dones i sota la batuta del mestre Oriol Grau, la figura de la sogra com a àvia, esposa i mare prenia protagonisme. «És un reflex de la societat. La figura de les àvies sobreexplotades pels fills, nets i sovint responsables de cuidar els pares la tenim tots molt presents. Des del primer moment estàvem convençuts que moltes dones es podien sentir identificades», assegura Grau.

Temes actuals

Des del 1877, l’Arxiu Històric Arxidiocesà de la ciutat ha conservat un manuscrit d’aquest ball parlat. Ara bé, no va ser fins a l’any 2019 quan l’entitat es va proposar recuperar-lo. «Ens va arribar el treball de final de grau d’Eva Rofin. De seguida ens va cridar l’atenció, ja que fins al moment es conservava molt poca informació de l’existència d’aquest ball parlat. Feia anys que des de l’associació teníem clar que volíem recuperar balls parlats que anteriorment s’havien celebrat a la ciutat. L’objectiu del treball de l’Eva era analitzar lingüísticament aquest manuscrit. De seguida, ho vam veure com una oportunitat. Amb la pandèmia vam haver d’aturar el projecte, però durant la tardor del 2023 vam decidir reprendre les reunions per tal de tirar endavant el projecte», comenta Grau. I sí, sí, dit i fet, després de mesos de molta feina i assajos, aquest dissabte va sortir a la llum.

La bretxa salarial, el matrimoni, l’avortament, la menstruació i el feminisme van estar alguns dels temes sobre els quals s’ha debatut. Ara bé, com no podria ser d’una altra manera, Dames i Vells també va aprofitar l’ocasió per criticar i posar sobre la taula algunes reivindicacions històriques de la ciutat. «Si no et vaig darrere i et renyo, aquesta casa faria més fàstic que Tarragona» o «De Ca l’Ardiaca n’havien de fer un hotel i ara és un piló de merda», frases amb les quals han fet esclatar de riure els presents.

La trama va acabar quan la Sogra va decidir alliberar-se, abandonant així totes les pressions a les quals estava sotmesa i traient-se qualsevol mena de responsabilitat.

Sens dubte, un espectacle molt adient i reivindicatiu que no va deixar indiferent a ningú i que va fer reflexionar a tots els assistents.

Comentarios
Multimedia Diari