Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Secciones
Canales
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Tarragona reobre la Tabacalera amb diferents propostes culturals

Aquest dissabte s’inauguren el cicle En Dansa i la instal·lació Dimonis, de cabosanroque

| Actualizado a 17 noviembre 2022 14:18
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La conselleria de Cultura de l’Ajuntament de Tarragona reobre l’edifici de Tabacalera aquest dissabte i durant tot el mes de novembre i inicis de desembre per acollir diferents propostes culturals. Per una banda, i després de l’èxit d’aquest estiu, l’espai Tabacalera torna a acollir el cicle En Dansa i, per una altra, el Mòdul 6 acull la instal·lació Dimonis, de cabosanroque, de la mà de Mèdol Centre d’Arts Contemporànies.

Aquest matí, la consellera de Cultura de l’Ajuntament, Inés Solé, ha visitat l’espai on s’estan acabant d’ultimar els preparatius per a la doble estrena d’aquest dissabte i ha expressat que “després de desencallar aquest passat estiu aquest edifici històric amb la primera edició del cicle En Dansa, ara tornem a omplir-lo de vida. Ens fa especial il·lusió poder ser avui aquí, en primer lloc per què és un reclam de la població des de fa molts anys i era una de les nostres fites amb la nostra entrada al govern”. Solé ha continuat dient que “calia fer-ho, com ho hem fet, adaptant-nos a la situació, fent de la necessitat virtut i aprofitant totes les opcions possibles per fer que el dia d’avui fos una realitat, de la mà de la cultura i de la ciutadania”.

Aquesta edició de tardor de En Dansa, que arriba amb totes les entrades exhaurides per a les dues primeres funcions, s’estrena aquest dissabte 19 de novembre amb Formicaio de la companyia La Im.perfecta i Ying yang, the balance amb la companyia Vols. La segona cita serà el 3 de desembre amb Pequeños Enclaves libres de la companyia Evohé i Un viatge a París de la companyia Expans’Art. Les dues propostes estaran dinamitzades pel director teatral Joan Rioné.

A l’hivern, la dansa s’expandeix

Aquest hivern, el cicle En Dansa s’expandirà també cap a la Part Alta i, el 21 de gener, amb l’Antic Ajuntament com a punt de partida, es podrà veure Lucía – Apocalipsi – Pietà de la companyia La Dama i, el 3 de febrer, Latidos amb el Ballet Amaia Dorronsoro. Les dues actuacions es combinaran en un recorregut per diferents espais ocults de la Part Alta sota el guiatge de Nemesis arqueologia i difusió cultural.

Mèdol envaeix el Mòdul 6

També Mèdol Centre d’Arts Visuals envaeix el Mòdul 6 de l’emblemàtic edifici de Tabacalera a partir d’aquest dissabte per presentar la instal·lació Dimonis, una producció del grup de música experimental cabosanroque.

El local, que va servir de magatzem fins que va tancar la fàbrica l’any 2005, ha estat condicionat per acollir l’últim muntatge destacat de la programació de Mèdol per aquest 2022 i s’incorpora d’aquesta manera al mapa d’espais culturals de la ciutat. Tal com ha expressat la consellera Solé, “l’arranjament per a usos culturals de l’antic magatzem és una de les grans i històriques reivindicacions ciutadanes”. Tot i que el Centre d’Arts tingui la seva seu principal a Casa Canals, part de la seva activitat es desenvolupa en altres espais de la ciutat per tal de contribuir a la disseminació de la cultura. “Aquesta primera activitat de Mèdol a Tabacalera neix amb la voluntat que el Mòdul 6 esdevingui un espai cultural de continuïtat i pugui acollir futures activitats des d’una perspectiva contemporània. Avui reobrim les portes i això ens marca l’inici d’un camí, una nova aventura que iniciem aquest dissabte. Hem engegat la màquina per què poc a poc vagin passant coses en aquesta espai”, ha manifestant Inés Solé.

La instal·lació Dimonis apropa al visitant al Jacint Verdaguer més desconegut tot endinsant-se en les notes que va prendre entre 1890 i 1893, quan participava com a mossèn en sessions d’exorcisme en un pis del barri del Born, a Barcelona, i fa d’aquells fets una nova interpretació artística. El resultat és una gran instal·lació sonora i plàstica de cabosanroque estrenada el 2020 i ara en itinerància a Catalunya. 10 instal·lacions plàstic-o-sonores per reflexionar sobre el fenomen de la possessió i les seves implicacions socials, estètiques, biològiques i teatrals.

Arranjament de la Tabacalera

Des de la conselleria de Cultura de l’Ajuntament s’estan duent a terme uns exhaustius treballs previs d’acondicionament de tot l’espai tant exterior com interior de l’edifici consistent en neteja, jardineria així com la col·locació de senyalètica dels espais accessibles i recorregut de les diferents activitats i circulació dels públics.

Tal com ha explicat la consellera Inés Solé, “es tracta d’un edifici que porta molts anys abandonat i requereix de diferents tasques per tal d’adequar-lo poc a poc – i ha conclòs – perquè no mori un lloc, se l’ha de dotar de vida i això mateix és el que estem fent des del Consistori”.

També s’ha treballat en tot un pla de seguretat per tal de condicionar la zona utilitzada i fer viable la circulació del públic assistent a l’activitat de manera segura i controlada.

Comentarios
Multimedia Diari