Treballadors del Pius Hospital de Valls reclamen un nou conveni més just

Des del Comitè d'Empresa no es volen assumir més reduccions salarials després de quatre anys de retallades

| Actualizado a 22 mayo 2017 11:30
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Prop de trenta treballadors del Pius Hospital de Valls es van mobilitzar ahir a les dues del migdia per reclamar un nou conveni «més just». «El que demanem és una recuperació del que hem perdut», deia la responsable de CCOO –el sindicat amb més afiliats de l’hospital–, Mercè Puig.

La mobilització, la primera d’un seguit de protestes que es faran cada dimecres, ha arribat davant la previsió de noves reduccions salarials. «Portem 4 anys de retallades i no hi ha raó per continuar així», va dir la representant de la CGT del Pius Hospital de Valls, Marisa Cañón.

La problemàtica

La necessitat d’establir un nou conveni per regular l’entitat és el problema que tenen els treballadors després que el 31 de desembre de 2014 finalitzés un pacte d’empresa assolit l’octubre de 2013.

Gestió Pius Hospital de Valls SAM va proposar a principis del mes de desembre un seguit de condicions de treball aplicables a partir de l’1 de gener d’aquest any. Entre altres coses, Gestió proposava una reducció salarial del 5%.

La proposta no va ser acceptada per unanimitat de totes les Seccions Sindicals i, després de quatre reunions sense que hi hagués aproximació entre ambdues parts, Gestió va decidir prorrogar el pacte del 2013, una decisió que des del Comitè d’Empresa es qualifica d’«imposició».

«Des de llavors no hi ha hagut més contacte entre les parts i el que estem fent és una demanda d’un conflicte col·lectiu», explicava Mercè Puig.

La pròrroga d’aquest pacte significa una retallada salarial del 3’5% a més a més de la reducció d’un 40% de la paga extraordinària. Aquest seria el cinquè any consecutiu de retallades, una mesura que els treballadors de l’hospital estan assumint des del 2010, quan el CatSalut va començar a disminuir les tarifes de contractació dels serveis.

Des de Gestió s’assegura que les pèrdues que s’arrosseguen són de quasi 4 milions d’euros i que, per tant, «s’han d’implementar unes condicions de treball que s’ajustin a les condicions econòmiques per mantenir la viabilitat».

En els últims tres anys, més de 5 milions d’euros han estat estalviats a través de les reduccions salarials. És per això que ara els treballadors del Pius es neguen a acceptar noves retallades. Lemes com «Sanitat universal pública i de qualitat» o «Xoriços al mercat, no a la sanitat» es van poder llegir ahir a la protesta.

Aquesta no és la primera mobilització que els treballadors fan. A l’última sessió plenària de l’Ajuntament de Valls, celebrada el 30 de desembre, membres del Comitè van protestar amb crits com «Batet, on són els nostres diners?» Aquell dia, Batet va dir que ell és el primer a voler el conveni, però que no n’hi ha perquè «patronals i sindicals no es posen d’acord».

Finalment, va assenyalar que el Pius té «el millor conveni laboral de qualsevol hospital concertat de Catalunya», una afirmació que des del Comitè d’Empresa es considera falsa.

Comentarios
Multimedia Diari