Un conte sobre barrets

Maireta i seitó. La que l’Associació d’Amics de la Colla Jove i Insitu Comunicació dediquen enguany
 als nanos vells de la ciutat

29 agosto 2020 09:20 | Actualizado a 29 agosto 2020 10:47
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Abans que s’acabi una edició de les Festes de Santa Tecla, hi ha qui ja prepara la següent. Així funciona la col·lecció Els Contes del Seguici de Tarragona, que des de 2013 coediten l’Associació d’Amics de la Colla Jove i Insitu Comunicació, amb el suport econòmic de la Diputació. Per això, «no és estrany que una il·lustradora acompanyi un element del seguici popular per places i carrers, per endinsar-se en el seu funcionament i en detalls que, aparentment, passen per alt», explica Kiko Méndez, d’Insitu, en una de les reunions de treball. És el que succeïa el 2019 per a un conte, aleshores ja redactat, que probablement sortirà el 2021.

L’equip de la col·lecció gestiona els projectes per triennis, de manera que s’encarreguen alhora tres textos a tres autors diferents. El to i característiques de cada narració de vegades encaixen millor en un il·lustrador que en un altre. Així hi han dibuixat Dídac Francisco, Marta Contreras, Armand, Edu Polo, Eric Martínez i, enguany, Octavius, tots joves amb el segell de Tarragona km0.

Nanos vells

El nou conte està dedicat als centenaris nanos vells i es dona la circumstància que l’Associació d’Amics de la Jove, capitanejada per Jordi Alasà, havia triat el mateix il·lustrador que l’ajuntament per a la imatge gràfica teclera. No és l’única curiositat perquè Octavius pertany a la colla Xiquets de Tarragona, opció que Méndez plantejà a l’entitat lila i fou ben acceptada. De fet, el projecte dels del carrer del Cós del bou té un marcat caràcter inclusiu i transversal del conjunt de Santa Tecla. L’elecció d’elements per part dels mateixos narradors ho avala. S’ha alternat la imatgeria com el Negrito en “El Negrito de la pau”, “L’àliga de Tarragona”, la cucafera en “Corre, corre, cucafera!”, el drac en “El drac vermell” o enguany els nanos vells, amb els balls com el de valencians en “Alça l’aleta!”, els balls parlats com el de Joan de Serrallonga en “Serrallonga, Déu vos guard”, i fins i tot músics com el Magí de les timbales en “El Maginet de les timbales”.

El número 8 porta el títol de “El barret del nano capità” i ha estat escrit per la vilafranquina Foix Huguet, qui el 2008 fou la segona administradora més jove, amb 22 anys, amb què havia comptat la Festa Major de Sant Fèlix. Historiadora, coneix festes majors del país no sols com a espectadora sinó que també ha estat membre del ball de panderos de Vilafranca entre 2002 i 2007, i cantaire en diverses formacions musicals. Ha treballat com a gestora cultural en diferents projectes i ha coescrit el conte “La corona de l’àliga” per a la seva vila.

ADN tarragoní

La sessió fotogràfica del “Diari” precedeix la reunió per revisar els darrers detalls del llibre que ha d’imprimir-se i enquadernar-se. «La coberta dura contribueix a la prestància de la col·lecció i en millora la conservació», comenta Méndez. En la trobada se’n tria el color de fons, i encara caldrà polir algun detall en un dels barrets dels nanos. Octavius ha incorporat els últims serrells a les il·lustracions: «He tarragonitzat la indumentària d’alguns espectadors en l’escena del seguici ambientada a la plaça del Fòrum i he posat moltes senyeres en finestres i balcons».

Els contes vessen ADN tarragoní. En aquest, com en els anteriors, narradora i il·lustrador ambienten les escenes en indrets tarragonins, des dels més coneguts a altres que no són entre els tòpics. En aquesta ocasió, les places de Santa Tecla tenen molta importància: la de la Font, Sedassos, Fòrum, Rei. Per primer cop, emergeix la Casa de la Festa, que Octavius fa jugar amb la nau annexa de les antigues cotxeres Ripoll, construïdes per l’arquitecte modernista Josep M. Pujol de Barberà entre 1910 i 1913.

Comentarios
Multimedia Diari