Un nou test de Covid-19 amb nanopartícules d'or creat per la URV estarà validat al juliol

El nou dispositiu és molt similar a un test d'embaràs o als que utilitzen les persones diabètiques. El seu cost serà d'un euro i amb 15 minuts la fiabilitat del resultat és del 100%

| Actualizado a 08 junio 2020 18:46
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El nou test de diagnòstic ràpid de la SARS-CoV-2 que ha desenvolupat el grup Interfibio de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i que es basa en nanopartícules d'or unides a anticossos i que tindrà un cost d'un euro estarà a punt per ser fabricat a finals de juliol.

Segons ha informat la URV, aquest mes ha començat el procés de validació a gran escala del dispositiu, que en 15 minuts i amb una sola punxada podrà determinar amb un 100% de fiabilitat si es té o no la malaltia o si ja s'han desenvolupat anticossos.

Aquest nou test aportarà la màxima informació sobre la Covid-19: si la persona que l'ha fet té la malaltia (IgM), si l'ha passat i ha generat anticossos (IgG) o si no la té ni l'ha passat.

A partir de finals de juliol, segons els investigadors, el prototip estarà enllestit per començar el seu procés de fabricació a escala industrial.
"El millor d'aquest nou dispositiu és la seva fiabilitat, ja que elimina la possibilitat de falsos positius o falsos negatius, un dels principals problemes que tenen els tests serològics que s'usen ara. Fem servir una proteïna que és capaç de captar més anticossos, cosa que significa que aquest test és més sensible i específic, sense falsos resultats", ha explicat Ciara O'Sullivan, líder del grup de recerca Interfibio de la URV.

El test, que té un cost aproximat d'un euro i s'ha desenvolupat en menys de tres mesos, "també permet monitoritzar els pacients per fer-los un seguiment i veure si passat un, dos o tres mesos encara mantenen la immunitat", ha afegit la investigadora.

Després d'un procés de validació amb mostres de pacients de l'Hospital Joan XXIII de Tarragona, ara s'inicia la validació a gran escala amb altres hospitals de Catalunya i d'Espanya, un procés que es preveu que finalitzi a finals de juliol, moment en què podrà començar la seva producció.

Fins ara, el mètode més utilitzat per diagnosticar infeccions per SARS-CoV-2 és el de detecció per RT-PCR de transcriptasa inversa en temps real utilitzant encebadors específics de virus.

Però aquestes proves moleculars d'RT-PCR tenen algunes limitacions, com el llarg temps de resposta de l'assaig, el seu elevat cost i que requereixen de la capacitació del personal que les ha de realitzar.

El nou dispositiu és molt similar a un test d'embaràs o als que utilitzen les persones diabètiques.

A partir d'una petita punxada al dit es col·loca la gota de sang en la tira reactiva; si apareix una ratlla vermella significa que hi ha un IgG positiu, és a dir, que ja s'ha passat la infecció. Si es visualitza una ratlla de color blau vol dir que la infecció és activa (IgM positiu).

"Inicialment el test l'utilitzarà el personal sanitari, però és tan senzill que en un futur es podria comercialitzar a les farmàcies perquè el pugui utilitzar tothom", ha augurat Ciara O'Sullivan.

El desenvolupament d'aquest dispositiu de diagnòstic, en què a més de Ciara O'Sullivan també hi han treballat Míriam Jauset, Vasuola Skouridou, Marketa Svobodova, Mary Luz Botero i Ivan Magriñà, rep finançament de l'Institut de Salut Carlos III mitjançant el Fons Covid-19 per impulsar projectes que millorin a curt termini el coneixement del virus i gestió de la malaltia. 

Comentarios
Multimedia Diari