Una nova joguina per als més petits de Valls

Festa Major de Sant Joan de Valls. Ahir es va presentar el Bou tradicional davant la botiga Casa Bonifàs al carrer de la Cort. Desenes de nens i nenes el van anar a comprar

| Actualizado a 27 junio 2019 18:15
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els més petits ja tenen la nova joguina del seguici festiu: el Bou tradicional. Se’n fan la col·lecció, i alguns ja els tenen tots. Ahir a la tarda es va presentar davant la centenària botiga de joguines Casa Bonifàs, al carrer de la Cort. I és que els nens i nenes de Valls gaudeixen la Festa Major d’una forma especial, i ja és una tradició que dies abans de donar el tret de sortida a les festes s’estreni una nova joguina de goma d’algun dels elements vallencs. 

Els pares feien cua per comprar la joguina, mentre els nens pintaven la màscara del Bou de diferents colors.

Els més menuts col·leccionen totes les joguines que any rere any es presenten a Valls, tenen els contes, els agrada sortir al carrer per veure el seguici festiu, i es coneixen tots els detalls de tots els elements. A l’escola ho han estat treballant. 

Ahir a dos quarts de set de la tarda, desenes de nens i nenes acompanyats dels seus pares no es van perdre aquesta cita tan especial. El Bou tradicional també els acompanyava, amb els portadors de la Unió d’Anelles de la Flama, i davant la botiga del carrer de la Cort hi havia taules on els nens pintaven una màscara del Bou, i també repartien coca i xocolata. Els infants portaven altres elements del seguici com el Drac –estrenat l’any passat–, o els gegants. 

«Cada any li regalo pel seu sant un dels elements del Seguici, i aquest any tocava el Bou», deia una mare a la seva companya. Marc Ayala, regidor de l’Ajuntament de Valls, i l’alcaldessa Dolors Farré, van assistir a la presentació de la joguina. 

La Festa Major i el Nadal són èpoques davant d’una demanda que no para de créixer. La Casa Bonifàs ha fet la Mulassa, el gegantó Lladrefaves, la Gegantona, el Gegant de la Porra, la Geganta, els pilars de les dues colles dels Xiquets de Valls, l’Àliga, el Bou i el Drac de joguina. La botiga Casa Bonifàs de Valls, està dedicada als jocs per als més petits i al marxandatge de la Festa Major, i l’any passat va complir el centenari. 
Els infants es coneixen i els agraden tots els elements del seguici vallenc. Aquests dies estan exposats a la Casa de la Festa, i molts hi han anat a visitar-los amb les escoles. 

A més tots els centres de Valls han participat en el programa de la Festa Major. I és que han dibuixat els balls, i els elements del seguici. Cada escola ha fet un o dos dibuixos.

Casa Bonifàs elabora diferents elements del Seguici cerimonial de la ciutat

A més de la joguina de goma, hi ha el retallable del seguici, el domàs de la Unió Anelles de la Flama que s’observa en molts balcons de la ciutat, el conte –enguany dedicat al lleó–, i que es presentarà aquest dissabte, el ventall i el domàs del ball de Vells, peluixos, entre d’altres. Enguany s’ha estrenat per primera vegada una ampolla especial de vermut Montseta que està dedicada a la Mulassa. Lisard Bellod, el gerent n’ha elaborat unes 800 ampolles. La voluntat és seguir creixent i cada any incorporar un nou element del seguici.

El Bou tradicional

A Valls el Bou és documentat des de l’any 1764, en una crònica on es relata la sortida extraordinària dels diversos balls i elements festius per acompanyar el retorn de la Mare de Déu del Lledó al seu santuari, amb motiu de la festa d’acció de gràcies que la ciutat dedicà a la Santa Imatge, arran de la seva intercessió en unes rogatives per la pluja. En altres localitats havia estat vinculat a l’entremès de Betlem en què tenia un rol positiu, ja que segons la veu popular donava escalfor al nen Jesús. 
El Bou va ser recuperat el 2012, amb motiu del 40è aniversari de la Unió Anelles de la Flama. El Bou tradicional de Valls porta foc pirotècnic en els correfocs en què participa. La peça i la coreografia són obra del vallenc Lluís Musté, i la música va ser com

Comentarios
Multimedia Diari