Unió no prendrà possessió a TGN vinculant-se al Procés sobiranista

Els quatre representants d'ERC sí que prometran el càrrec posant-se a disposició del Parlament del 27 de setembre. La CUP es vincularà a la independència a la seva manera

| Actualizado a 22 mayo 2017 17:58
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

¿Cree que se debe proteger el catalán en las escuelas?


No

El regidor d’Unió Democràtica de Catalunya (UDC) a l’Ajuntament de Tarragona, Josep Maria Prats, no prendrà possessió demà amb la fórmula que proposa l’Associació de Municipis per la Independència (AMI).

El futur regidor, que a més és el cap local a la ciutat de la formació democristiana, rebutja fer servir la proposta de l’entitat sobiranista per lligar les investidures dels regidors al procés sobiranista, ja que prefereix «complir estrictament la legalitat vigent».

L’anunci de Prats arriba pocs dies abans que el seu partit consulti als seus 4.000 militants sobre la postura que ha de mantenir Unió en el full de ruta liderat per CDC, ERC, Òmnium i ANC, amb una pregunta que ha estat motiu de polèmica al llarg dels darrers dies per la seva «complexitat» i «poca claredat» segons han manifestat els partidaris del «No». Prats, que el 9 de novembre va votar «Sí-Sí» al procés participatiu, serà l’únic representant d’Unió al Saló de Plens.

Menys clar ho tenen els altres dos integrants del grup municipal de Convergència i Unió: Albert Abelló i Cristina Guzmán. Ahir, l’alcaldable nacionalista va assegurar que «estem estudiant la fórmula que farem servir», ja que la proposta llançada per part dels municipis independentistes els genera «dubtes».

‘A disposició del 27-S’

La sectorial de Secretaris, Interventors i Tresorers d’Administració Local per la Independència de l’AMI, de la qual forma part activa el secretari general de l’Ajuntament de Tarragona –Joan Anton Font–, proposa que els nous regidors facin servir una doble fórmula en la seva presa de possessió.

Inicialment, l’AMI considera que els representants municipals han de realitzar el tradicional anuncio que «Juro o prometo per la meva consciència i honor complir fidelment les obligacions del càrrec de regidor/ora amb lleialtat al rei, i guardar i fer guardar la Constitució com a norma fonamental de l’Estat».

Així mateix, l’AMI demana als futurs edils que, després d’utilitzar la fórmula històrica, afegeixin: «Per expressió democràtica de la voluntat ciutadana, anuncio que resto a disposició del nou Parlament, del president i del Govern de la Generalitat que sorgeixin de les eleccions del 27 de setembre, per exercir l’autodeterminació del nostre poble i proclamar, juntament amb totes les nostres institucions, l’Estat català, lliure i sobirà.»

Els juristes de l’AMI creuen que la fórmula que proposen «és vàlida i no vulnera la Constitució» perquè «incorpora de forma literal la fórmula fixada al RD 707/1979» i s’hi afegeix un compromís implícit en els programes electorals en què es presenten els regidors electes.

ERC sí, CUP a mitges

Els que sí que prendran possessió amb la petició feta pública per l’AMI seran els quatre regidors d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC). «La nostra relació amb l’ANC i l’AMI és simbiòtica, ja que molts de nosaltres formem part de l’Assemblea Nacional Catalana», explica el portaveu independentista, Pau Ricomà, qui recorda que tant ell com Mònica Alabart i Xavier Puig són socis de l’ANC, mentre que Jordi Fortuny n’és voluntari.

«Si demanem que les institucions es vinculin al procés, com a grup municipal hem de predicar l’exemple i prendre possessió com ens demana l’AMI. Ho farem encantats. Estarem a disposició del Parlament que surti del 27 de setembre», afirma el líder republicà.

Per la seva part, la Candidatura d’Unitat Popular (CUP) no seguirà les directrius de l’AMI, «però sí que prendrem possessió reivindicant la importància dels moviments socials i la independència», va assegurar ahir l’alcaldable, Laia Estrada.

Els dos representants cupaires no han decidit encara el text que faran servir per a la investidura, tot i que sí que tenen clar que ho faran per «imperatiu legal» i no acceptaran ni el pin, ni l’agulla ni la medalla que se’ls oferirà.

Comentarios
Multimedia Diari