«Hem d’acceptar que morirem i ens hem de preparar per marxar en pau»

La Fundació Mémora vol convertir-se en un referent del concepte procés final de vida. Sensibilització, recerca, formació i acció social són les seves principals línies d’actuació

20 febrero 2018 08:50 | Actualizado a 20 febrero 2018 09:11
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Joan Berenguer és el director de la Fundació Mémora impulsada l’any passat i que pretén ser un referent en tot el que gira en torn el concepte procés final de vida. L’objectiu principal de Mé- mora és donar suport als familiars i els professionals que viuen en primera instància la pèrdua d’una familiar. Ajudar a fer front a la mort, abans, durant i després que aquesta arribi. Per això, és clau començar a mentalitzar-se que la mort forma part de les nostres vides. Hem d’eliminar el tabú que l’acompanya.

Per què una funerària crea una fundació?

Vam prendre la decisió de què no volíem ser només una simple funerària, volem donar suport i acompanyar a les famílies que estan vivint una situació de final de vida. Volem atendre abans que arribi la mort i volem donar suport després per abordar millor el dol. A més, també estem treballant per donar suport als professionals que estan al costat de les persones que es troben en situació de final de vida i les seves famílies. Amb tot aquest plantejament, vam anar impulsant projectes i col·laboracions vinculats amb les cures pal·liatives, l’envelliment saludable, suport al dol, etc.

I quines són les línies d’actuació?

Per ara, hem establert quatre àrees principals d’actuació: acció social, sensibilització, recerca i formació. Volem proporcionar ajuda a les persones, a les seves famílies, i als professionals que es troben davant d’un procés final de vida; conscienciar i sensibilitzar a la societat davant el fet de la mort com a part de la pròpia vida; desenvolupar línies de recerca per millorar la continuïtat de servei entre els sectors sanitaris i socials i el sector funerari i formar als professionals per tal que disposin de les eines necessàries.

Ja heu dut a terme algunes accions a terres tarragonines.

Sí. En aquest darrer any, hem realitzat una sèrie de xerrades divulgatives, que les anomenem Aules Mémora, en el Centre de Lectura de Reus amb l’objectiu de trencar el tabú envers la mort. És un tema del qual no es sol parlar però que ens acabarà tocant a tots i per això volem sensibilitzar a la gent fent xerrades, tallers o petites conferències.

I també heu organitzat un curs a l’Hospital Joan XXIII.

Exacte. Vam organitzar un curs adreçat al personal d’urgències de l’Hospital per proporcionar eines i habilitats per tenir cura i acompanyar millor a les famílies que viuen una pèrdua en l’àmbit d’urgències. Però aquest no és l’únic curs, també hem posat en marxa un curs sobre l’elaboració de processos de dol i pèrdua amb la Fundació de la Universitat Rovira i Virgili. La formació als professionals és un dels nostres pilars fonamentals perquè és molt important ajudar-los perquè ells també pateixen i per això necessiten suport.

Faltaven cursos formatius com els que poseu a disposició?

N’estic convençut. A mesura que la societat s’està fent gran ja superem els 80 anys d’esperança de vida; hem de fer consciència a la gent que ens morirem, ho hem d’acceptar i ens hem de preparar per marxar en pau i amb la màxima dignitat possible. Considerem la que formació en atenció al final de vida és una demanda constant i una assignatura pendent pels professionals de la salut i social.

"Volem sensibilitzar la societat i això es tradueix fent xerrades adreçades a la població en general"

Carme Berbis, cap d’Infermeria de l’Hospital Joan XXIII, destaca el vostre gran component humà, més enllà de la vostra professionalitat. Suposo que afirmacions com aquestes ajuden a seguir creixent.

I Això és gràcies al fet que ja fa uns anys, aquesta empresa va decidir incorporar professionals d’altres àmbits com ara el de la salut, per ajudar a aportar una nova i més amplia visió de la companyia, afegint nous valors.

Quin és el balanç d’aquest primer any de la Fundació Mémora de la qual vostè és director?

Vam estar temps treballant i la Fundació és una realitat des de fa just un any. L’objectiu era expandir a tota Espanya projectes que teníem consolidats a la ciutat de Barcelona. Primer, vam començar per Catalunya, especialment Girona i Reus, i a poc a poc anem creixent a Aragó, La Rioja, Canàries...

Quins són els projectes de futur de la Fundació?

Ara comencem a desplegar el projecte de suport al dol a les famílies. Ja està vigent a Barcelona, a Nou Barris i l’Hospitalet, i ara el portarem a Reus i Tarragona. Aquest projecte consistirà en proporcionar eines i serveis a aquelles persones que tenen dificultats per superar la pèrdua d’una persona estimada. Això ho farem a través de diferent mitjans. Primer, posarem en marxa un telèfon 24 hores d’atenció psicològica. També estem treballant en una xarxa social en la qual la gent pugui explicar i compartir les seves emocions.

Quina és la gran diferència de Mémora respecte a la resta de funeràries?

Destacaria la gran professionalitat i compromís dels nostres treballadors amb l’acompanyament amb les famílies en moments delicats i la nostra vocació d’ampliar el nostre àmbit d’actuació molt més enllà del mateix servei funerari. Generant una dinàmica de valor afegit que comporta posar sobre la taula una ferma política de responsabilitat social.

Comentarios
Multimedia Diari